19 mars 2010

Topplistan vecka 11: Salem Al Fakir rakt in i topp på SverigeTopplistan

Salem Al Fakir går den här veckan rakt in i topp på SverigeTopplistan med sitt nu aktuella tredje album Ignore This [EMI]. Topplaceringen följer på de stora framgångarna i Melodifestivalen, där hans Keep On Walking fick högsta betyg av de utländska jurygrupperna och där Salem i finalen placerade sig tvåa efter Anna Bergendahls vinnarlåt This Is My Life.

Totalt återfinns det på veckans albumlista inte mindre än sju nykomlingar på de tolv högsta placeringarna. Amy McDonald A Curious Thing [Mercury / Universal Music] debuterar på plats 5 och The Jimi Hendrix Experience återvänder från de döda med det tidigare outgivna materialet på albumet Valleys Of Neptune [Columbia / Sony Music] på plats 7. På platserna 9-12 går Melodifestivaldebutanten Neo [Warner Music], Gorillaz [Parlophone / EMI], Airbourne [Roadrunner / Warner Music] och Claes Lövgrens [Marianne / Warner Music] in.

För andra veckan dominerar dock samlingen Melodifestivalen 2010 [M&L / Universal Music] skivförsäljningen. Albumet har en 84-procentig andel av hela försäljningen på samlingslistan och toppar också den s.k. totallistan (som inluderar både artistalbum och samlingar).

Samtidigt dominerar tävlingsbidragen från årets melodifestival singellistan. Tretton av de fjorton högst placerade singlarna är hämtade från Melodifestivalen 2010. Listan toppas av vinnaren Anna Bergendahl [Lionheart / Universal Music] följd av Eric Saade och så gott som hälften (15 av 32 låtar) av årets tävlingsbidrag återfinns på topp 20.

Claes Olson