9 mars 2010

i korthet – Salem, Gorillaz och Ravi Shankar

Salem Al Fakir Ignore This [EMI]
Med sitt debutalbum This Is Who I Am gjorde Salem Al Fakir för tre år sedan sensation på den svenska musikscenen. Hitsingeln Good Song blev en gigantisk megahit och plötsligt hördes och syntes den lyckobringande debutanten överallt. Men rent publikmässigt blev fjolårets uppföljare Astronaut inte den förväntade framgången, utan plötsligt var Salem Al Fakir plötsligt oroväckande marginaliserad igen.
När den multibegåvade sångaren, låtskrivaren och musikern efter sin entré på Melodifestivalens scen nu återvänder med sitt tredje album så är det dock på inget vis präglat av något bekymrat karriärsgrunnande, utan i spåren möter vi en påtagligt avspänd, lekfull och musikaliskt lycklig artist. Redan i öppningsspåret The Song I Never Wrote (ett intro som mycket riktigt saknar sång, men istället är instrumentalt sprudlande) slås den bekymmersfria tonen an.
Här finns flera omedelbara melodier och högpotentiella radiosinglar. Idéerna är både många och stora. Såväl arrangemang som produktion präglas av uppfinningsrikedom . Till större delen handlar det om högenergiskt melodiös electropop, men här finns t.ex även stillsamt stämningsfulla Brooklyn Sun (skriven tillsammans med Nate Campany) som är en vackert stillsam liten betraktelse. Den smittsamt refrängstarka melodifestivallåten Keep On Walking känns i det här sammanhanget som ett starkt manifest och intar en självklar plats i de nya albumspåren. Oavsett vilken placering Salem Al Fakir till slut får i Melodifestivalens final på lördag är han med sitt nya album nu tveklöst tillbaka på högsta nivå igen. CO

Gorillaz Plastic Beach [Parlophone / EMI]
Det animerade bandet Gorillaz (skapat på initiativ av bl.a Damon Albarn i Blur) dök första gången uppfrån ingenstans för tio år sedan och har med en utgivningstakt av ett nytt album vart femte år nu kommit fram till sitt tredje album. Fram tills idag har de två föregående skivorna sålt totalt 12 miljoner exemplar.
Den här gången svarar Gorillaz-gänget utan medverkande gästartister för ungefär en tredjedel av spåren – men den här gången är det tillsammans med noggrant utvalda gästspelande artistkollegor som man når de verkliga höjderna. Damon Albarns duett med svenska Yukimi Nagano (Little Dragon) i To Binge är femstjärnig charm och Little Dragon medverkar dessutom i ytterligare ett spår (Empire Ants). The Falls Mark E. Smith är alltid ett charmtroll (stor smiley!) och hans bidrag Glitter Freeze tillhör även det de finaste pärlorna i spåren – liksom Lou Reeds Some Kind Of Nature, The Clash-duon Mick Jones och Paul Simenons medverkan i titelspåret och soulsångaren Bobby Womacks omisskännliga stämma i två låtar. I flera av de inledande spåren på albumet gästas man att rappare som Snoop Dog och Mos Def, och som helhet är det här en oerhört varierande sammansatt historia. Färgstarkt. CO

Ravi Shankar Rare And Glorious [Saregama / Colectivo / BAM]
När Ravi Shankar på eleven George Harrisons inbjudan framträdde på den stora stödgalan för Bangla Desh för fyrtio år sedan, så var publiken så obekant med hans indiska ragas att de artigt applåderade stort redan när Shankar stämde sitaren. Idag är s.k. världsmusik ett etablerat begrepp för västerlänningar och de sköna klanger som den Polarpris-belönade mästaren skapar känns för de flesta inte längre lika främmande som spännande. Solo eller ackompanjerad på tablas hörs Ravi Shankar på det här vackert förpackade 2CD-albumet i åtta olika ragas. Några av inspelningarna har tidigare inte funnits utgivna på cd, utan kommer här för första gången till sin fulla rätt. Såväl urval som den presentation som görs i omslagshäftet gör detta till en utmärkt introduktionsskiva till den indiske mästarens magiska värld. Rekommenderas. CO