5 mars 2010

Melodifestivalen – Andra chansen efter negativa rubriker

På lördag avgörs del 5 av Melodifestivalen i form av Andra chansen. Det blir en tävlingsomgång i Örebro som föregåtts av ett antal negativa rubriker kring evenemanget.

Melodifestivalen 2010 fortsätter att omges av negativa rubriker. Det är inte bara kvaliteten på tävlingsbidragen som ifrågasatts.

Det har även uppmärksammats att tittarsiffrorna i SVT – även bortsett från de gångna OS-veckorna – har varit lägre än på flera år. Från 2008 års siffror på upp till 3,4 miljoner tittare vid delfinalerna har man 2010 nått som bäst 2,9 miljoner (i Göteborg) och som sämst 2,3 miljoner förra lördagen – dock då i skarp konkurrens av damernas tremil i OS.

Även röstningssiffrorna har sjunkit, från rekordet 812 874 (deltävling 2 förra året) till som bäst i år 521 115 (vid delfinalen i Göteborg).

Ytterligare frågetecken har skapats av att vissa låtar ”läckt” digitalt. Senast var det Darins finalklara låt som släppts för tidigt och ett tag hotades av diskvalifikation.

I skuggan av detta blir det på lördag kväll dags för tävlingens uppsamlingsheat Andra chansen. Tävlingsformen blir nu dueller som ska sålla fram finalbidragen. Vid Andra chansen gäller endast telefonröster, några SMS-röster finns inte den gär gången.

Lars Nylin

Andra chansen
Örebro / SVT1 kl 20.00 lördag 6 mars

Duell 1:
Pain Of Salvation Road Salt (Daniel Gildenlöw)
Pernilla Wahlgren Jag vill om du vågar (Pontus Assarsson (text & musik), Daniel Barkman (text), Jörgen Ringqvist (text & musik))

Duell 2
Pauline Sucker For Love (Fredrik ”Fredro” Ödesjö (musik), Andreas Levander (musik), Johan ”Jones” Wetterberg (musik), Pauline Kamusewu (text))
Crucified Barbara Heaven Or Hell (Håkan Larsson, Björn Lönnroos, Jörgen Svensson)

Duell 3
Kalle Moraeus & Orsa Spelmän Underbart (Lina Eriksson (text), Johan Moraeus (musik))
NEO Human Frontier (Anneli Axelsson, Tobias Jonsson)

Duell 4
Alcazar Headlines (Peter Boström, Tony Nilsson)
Jessica Andersson I Did It For Love (Kristian Wejshag (text), Lars ”Dille” Diedricson (musik))

Fotnot: Kalle Moreaus och Orsa Spelmän finns numera på Sony Music, vi beklagar tidigare felaktig uppgift.