25 februari 2010

Filmen om At The Gates släpps på DVD i boxen The Flames Of The End

För ett par veckor sedan visades filmen Under A Serpent Sun om det legendariska göteborgsbandet At The Gates exklusivt för särskilt inbjuden publik på biografer i Stockholm och Göteborg. Nu släpps den två timmar långa dokumentären som en av tre dvd-filmer i boxen The Flames Of The End [Earache / Sound Pollution].

At The Gates bildades i Göteborg 1990 och hann precis uppleva ett genombrott på den internationella death metal-scenen innan bandet upplöstes redan 1996. Med åren har bandets roll som en av grundpelarna i The Gothenburg Sound (som även innefattar bl.a In Flames och Dark Tranquility) gett bandet mycket hög status på världscenen, något som befästes i samband med den återföreningsturné som genomfördes 2008.

Biografvisade Under A Serpent Sun låter oss följa bandmedlemmarna ända från skolåldern fram tills idag. Från de första mötena och de första replokalerna fram till USA-turnén 2008, då hälften av spelningarna var utsålda redan tre veckor i förväg.

Historierna om de olika inspelningsprojekten – från debutskivan på Dolores Records 1991 via etiketten Deaf/Peaceville fram till de sista åren på engelska Earache Records (som även ligger bakom boxen) – är både roliga och intressanta, liksom de många färgstarka turnéminnena (inte minst från den Englandsturné som fick lov att avbrytas efter att turnémanagern omedelbart efter den första spelningen rånades på hela det förskotterade gaget…).

Bandet berättar uppriktigt om blaand annat hur oerhört glada de blev när de som en bekräftelse på sitt hårda arbete grammisnominerades för albumet Slaugther Of The Soul från 1995.

Genom att historien ta in hela death metal-rörelsens födelseår med dess band, ”tape traders” och fanzines får filmen extra värde.
Dokumentären är frikostigt kryddad med intervjuer med medlemmar även från andra band, bl.a Napalm Death, Bolt Thrower, My Dying Bride, Municipal Waste och All That Remains. Den visuella höjdpunkten är dock kanske den (nästan bokstavligen) halsbrytande (och misslyckade) stagedive (!!!) som ett av de mest uppspelta fansen genomförde vid en av återföreningskonserterna i Göteborg för två somrar sedan.

Förutom den av bandets gitarrist Anders Björler regisserade filmen Under A Serpent Sun omfattar 3DVD-boxen The Flames Of The End även en konsertfilm från den stora tyska Wacken-festivalen 2008 samt en dvd med olika konsertinspelningar ända från Eskilstuna 1991 fram till USA-turnén i samband med återföreningen. Dessutom innehåller boxen bonusmaterial i form av såväl intervjuer som musikvideor.

Ytterst sevärt och de facto en ytterst viktig dokumentation av en viktig era i den svenska rockhistorien.

Claes Olson