24 februari 2010

Lennart Wretlinds radioklassiker i Klingan

Radioveteranen Lennart Wretlind mötte på 1960- och 70-talen några av populärmusikens största. Några av dessa möten skildras nu i programmet ”Klingan” i Sveriges Radio P2.

Med start söndag 28/2 sänds Wretlinds rock- och radio-historiska intervjuer i hans program Klingan. Efter sändning kommer intervjuerna att finnas tillgängliga som podradio på www.sr.se/p2/klingan

I serien presenteras dessa intervjuer:

1. Jimi Hendrix:
Lennart Wretlind mötte Jimi Hendrix när han var på Stockholmsbesök 1969
tillsammans med sitt band The Experience. Intervjun återfanns nyligen och
har inte sänts på över 40 år.

– I motsats till den allmänna bilden av Hendrix möter man här en trevlig ung man som artigt svarar på frågor, säger Lennart Wretlind.
Sändningstid: P2 söndag 28 februari kl. 11.00

2. Jerry Garcia, ledare för Grateful Dead:
Intervjun med den legendariska bandledaren Jerry Garcia ägde rum redan innan Grateful Dead hade gett ut sin första skiva. Året var 1967, platsen var bandets hus på 710 Haight i Haight Ashbury i San Francisco.
Sändningstid: P2 söndag 7 mars kl. 11.00

3. Janis Joplin:
Janis Joplin besökte Stockholm tillsammans med The Kozmic Blues Band 1969
för en tv-inspelning på Narren-Teatern vid Gröna Lund i Stockholm. Lennart Wretlind fick en pratstund med sångerskan.

– Jag frågade henne om musiken och bandet, inte om drogerna. Jag tror inte att hon var van vid det, säger Lennart Wretlind.
Sändningstid: P2 söndag 14 mars kl. 11.00

4. John Lee Hooker
Lennart Wretlind intervjuade blueslegenden John Lee Hooker 1972 i hans hem i Oakland vid San Francisco-bukten.

– Han var både ödmjuk och lite skrytsam på ett roligt sätt. Jag minns att han sa saker som ”Man, I was hot as a pistol”, berättar Lennart Wretlind.
Sändningstid: P2 söndag 21 mars kl. 11.00

5. The Doors
Wretlind fick chansen att intervjua The Doors med Jim Morrison i spetsen i juli 1967, "The Summer of Love". Platsen är bakom scenen i samband med en konsert på legendariska Fillmore Auditorium i San Francisco. Vi möter en grupp artiga unga män innan de nått stor berömmelse.
Sändningstid: P2 söndag 28 mars kl. 11.00

6. Otis Redding
Året var 1967, endast ett halvår innan den store soulsångaren tragiskt gick bort i en flygolycka. Lennart Wretlind fick en pratstund med en entusiastisk Otis Redding, som även framför sin kända låt Dock of the bay i en alternativ tagning med studiosnack och inräkning.
Sändningstid: P2 söndag 4 april kl. 11.00

När MI frågar Lennart Wrertlind vilka intervjuer han gjort som han INTE sänder sin serie berättar han:

– Jag intervjuade Paul Simon under popfestivalen i Monterey 1967. Korkat nog ställde jag standardfrågor till honom, och han avbröt mig vänligt men bestämt med "Varför pratar vi inte om det som händer just nu och här?" Dumt nog kom jag av mig och skämdes och slängde intervjun. Jag tror att jag i dag hade kunnat "koka soppa på en spik" med den "misslyckade" intervjun.

En annan ”misslyckad” intervju har Lennart tidigare sänt i Klingan. Den med Leonard Cohen 1972:

– Jag mötte honom i Nashville-studion 1972. Efter ett tag säger Cohen vänligt: "Jag har faktiskt inget att berätta, kan du inte prata med Ron (gitarristen Ron Cornelius) i stället, så spelar jag några orgelackord i bakgrunden”. Efteråt skjutsade Leonard Cohen mig med sin vita jeep till mitt motell…

Den evige musikjagaren Lennart Wretlind är också noga med att påpeka att ”Klingan” som vanligt presenterar även helt ny spännande musik. Veckans CD nu på söndag är med en ung debutant från Marocko, Hindi Zahra, med en ny skiva på Blue Note kallad Handmade.

– Det är är singer/songwriter-pop som påminner om både Billie Holiday och John Lennon, kombinerat med hennes egna rötter från Marocko. Sensationellt bra! Henne vill jag intervjua!

I programmet spelar Wretlind också låter med sångerskan och musikern Sa Dingding från Kina med en en ny CD ute på bolaget Wrasse.

Wretlind avslutar:

– Allt detta bevisar att det var bra förr, men bättre nu, när hela världen får vara med.

Lars Nylin