1 februari 2010

Mando Diao och Nils Landgren prisbelönta av regeringen

Vid en prisutdelningsceremoni på UD idag tilldelades Mando Diao regeringens musikexportpris för 2009. Nils Landgren tilldelades Hederspriset för utomordentliga insatser för spridningen av svensk musik i utlandet.

Regeringens musikexportpris nstiftades av dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky inför grammisgalan 1998 och delades i år ut för trettonde gången.
Mando Diao tilldelades priset med följande jurymotivering:

”Mando Diao är ett av Sveriges internationellt sett mest framgångsrika liveband någonsin. 2009 stärkte bandet sin position ytterligare genom ungefär 150 konserter i bland annat Tyskland, Storbritannien, USA och Asien. Mando Diao var också huvudakt på flera av Europas största musikfestivaler och framträdde på de största TV-showerna. Under året firade Mando Diao stora internationella framgångar med albumet Give Me Fire och med singelhiten Dance With Somebody. I Tyskland, Österrike och Schweiz toppade albumet försäljningslistorna. För dessa framgångar belönades båda skivorna med platinum i Tyskland. Dance With Somebody var för övrigt den mest radiospelade låten alla kategorier i Tyskland under 2009 och av tyska iTunes utsågs den till årets låt. På YouTube visades videon cirka 13 miljoner gånger.”

– Det känns väldigt roligt att dela ut priset till ett hårt arbetande popband som jag själv haft förmånen att se live på fullsatta Club Quattro i Tokyo, sa Ewa Björling vid överlämnandet.
– Mando Diao är ett utmärkt exempel på att svenska artister fortsätter att skörda framgångar runt om i världen.Övriga nominerade kandidater till musikexportpriset 2009 var Max Martin, Nina Stemme och Swedish House Mafia.

Ewa Björling överlämnade regeringens hederspris till Nils Landgren med följande motivering:

”Nils Landgren tilldelas Hederspriset för utomordentliga insatser för spridningen av svensk musik i utlandet. Han är en unik musiker och en internationell storstjärna med en verksamhet som sträcker sig härifrån till Kina. Med sin röda trombon och sin varma sång har Nils Landgren under mer än ett kvarts sekel utvecklat ett konstnärskap där han rör sig helt fritt mellan olika stilar som jazz, funk, folkmusik och pop. Tillsammans med Siegfried Loch har han genom det tyska skivbolaget ACT – ett av de största skivbolagen i sin genre – starkt bidragit till att marknadsföra svensk jazz och svenska jazzmusiker internationellt. Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson och Esbjörn Svensson är lysande exempel på svenska musiker som genom Nils Landgrens mentorskap och engagemang nått stora internationella framgångar. Själv är han sedan länge etablerad internationellt. Kanske i synnerhet i Tyskland efter bland annat fem år i nordtyska radions storband i Hamburg, som konstnärlig ledare för Tysklands största jazzfestival, Jazzfest Berlin, och som professor vid Musikhögskolan i Hamburg. Nils Landgren är också professor vid Musikkonservatoriet i Shanghai. Som musiker har han medverkat på imponerande omkring 500 skivutgivningar.”

Regeringens musikexportpris har tidigare år tilldelats: The Cardigans (1997), Max Martin (1998), Cheiron Productions (1999), Benny Andersson och Björn Ulvaeus (2000 och 2008), Roxette (2001), The Hives (2002), Esbjörn Svensson Trio (2003), Anne Sofie von Otter (2004), In Flames (2005), José González (2006) och Bloodshy & Avant (2008).

Tidigare mottagare av särskilda hederspris för utomordentliga insatser för främjande och spridning av svensk musik i utlandet har varit: Ola Håkansson (2007), Eric Ericson (2008) och Robert von Bahr (2009).

Årets jury har bestått av Michael Treschow (ordförande), Anders Hjelmtorp (ExMS), Kerstin Nordlund-Malmegård (UD), Claes Olson (Musikindustrin), Sofia Nyblom (Svenska Dagbladet), Nutta Hultman (SMFF), Stina Westerberg (Svensk Musik) samt Fredrik Wetterqvist (sekreterare, UD).

Lars Nylin