29 januari 2010

Topplistan v.4: 4 x nytt svenskt på topp 20

Samtliga fyra nykomlingar på albumlistans topp 20 anländer med en svensk flagga. Högst entré gör Nordman. Men stöd till katastrofen i Haiti är veckans starkaste nykomlingar inklusive den första helt digitala albumettan.

Två titlar kopplade till den MTV-initierade Haitigalan förra helgen går starkt in på veckans listor. Singeln Stranded (Haiti Mon Amour) med Jay-Z, Bono, The Edge och Rihanna är nummer tre på singellistan. Det digitala albumet Hope For Haiti Now [båda MTV Network] placerar sig som nummer ett på samlingslistan.

Men även på den "vanliga" albumlistan har det hänt saker. I synnerhet handlar det om en kvartett svenska nyheter på topp 20: Nordman Korsväg [Universal Music] (plats 8), Joel Alme Waiting For The Bells [Razzia/Sony Music] (13), Andreas Grega En sak i taget [Universal Music] (18) respektive förre e.s.t.-medlemmen Dan Berglund med sin nya grupp Tonbruket [ACT/Bonnier Amigo] (20).

Även på plats 42 är det nyt svenskt, Nils Landgren och hans Funk Uinit med Funk For Life [ACT/Bonnier Amigo] innan de internationella artisterna får chansen.

Engelska xx ser till sist sitt självbetitlade – och förra året mycket hypade – debutalbum ta sig in på plats 44 [XL/Playground]. Syntveteranerna Nitzer Ebb återkommer som nummer 50 med Industrial Complex [Major Records/Sound Pollution]. Dream Evil är åttonde och sista nykomling på plats 53 med In The Night [Century Media/EMI].

Ytterligare en stark nyhet, på den klassiska listan placerar sig Christian Gerhaher och Gerold Huber på plats 4 med Schubert: Winterreise, D 911 [RCA/Sony Music].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/