26 januari 2010

MI utgivningar i korthet

Fredá Ett mysterium [Universal Music]
Mysteriet i titeln syftar på mysterier i människors relationer, eller snarast brist på just sådana. Men ordet kunde lika gärna ha syftet på mysteriet att det hunnit gå 17 år sedan Fredá splittrades och att när de nu återkommer låter som vansinnigt bekanta. Det finns låtar på detta egenproducerade album som har direkt släktskap med Från en annan del av världen och andra hits från en Gnosjögrupp som när det begav sig sålde nästan en halv miljon album. Fredá av årsmodell 2010 är till tre fjärdelar detsamma som då – med Uno Svenningsson som vanligt vid mikrofonen. Åtskilliga fans kommer tycka att det är som att höra av en gammal vän. Följaktligen heter plattans bästa spår just Bäste vän. LN

Brandur Sometimes Truth Needs a Lie [Lionheart International]
När Brandur var 12 år släppte han sin första platta och inledde en karriär som en av öriket Färöarnas mest framgångsrika skivartister genom tiderna. Sedan fyra år finns han i Sverige och det tredje albumet är produktionsmässigt ett samarbete med Christoffer Lundqvist i dennes skånska studio. Lundqvist är troligen mest känd för sina samarbeten med Per Gessle och Lundqvists öra för pur 1960-talsnostalgi understryks här gång på gång. Idag 20-årige Brandur, med i den svenska Melodifestivalen år 2008, kan med detta album mycket väl nå sitt svenska genombrott. LN

Nils Landgren Funk Unit Funk For Life [Act/Bonnier Amigo]
Trombonisten och mångsysslaren Nils Landgren spelar i alla bemärkelser för livet på detta album. Dels finns här, adderat till det ”nordiska” tonläget, en hel del energi lånad från de afrikanska ekvatorländernas mest rytmiska musik. Men framförallt är Funk For Live ett konkret hjälpprojekt då en euro per såld platta skänks till den svenska grenen av Médecins sans frontières, läkare utan gränser. I detta fall går stödet till ett projekt i den kenyanska kåkstaden Kibera. LN

Royal Republic We Are The Royal [Bam/Bonnier Music]
De kungliga republikanerna är ett Malmöband med kopplingar (sångaren Adam Grahn) till Blekinge. Bandet fick först uppmärksamhet när de häromåret kom tvåa i talangtävlingen Metro Music Challenge, detta efter en viss Erik Hassle. På debutplattan tar de revansch genom att presentera ett hejdlöst larm med referenser till band som Backyard Babies, The Hives och – för de mogna läsarna möjligen en bra referens – The Creeps. För att citera en annan skåning, Peps Persson, så spelar Royal Republic för livet, och de får ihop det hela utan att snubbla. LN

Vox Archangeli Sanctus: Gabriel [Heart Song/Border]
Förra veckans starkaste nykomling på den svenska albumlistan är det andra albumet från ett relativt färskt Stockholmsprojekt. Med Daniel Palms klaviaturer i centrum gör Vox Archangeli en musik som de själva kallar ”Gregorian lounge music.” Några elaka recensenter har ändrat ”music” till ”muzak”. Men gruppen har inga skäl att bekymra sig över det: formulan är vilsamt effektiv, listentrén understryker intresset för bandets musik, och skvallret säger att det internationella intresset är stort. LN

Andreas Grega En sak i taget [Plint/Universal Music]
Grega gör med albumet En sak i taget debut som soloartist, men han har bakom sig en drygt tioårig karriär som sångare i gruppen Kungers från västra Stockholm. De senares utveckling; från rapmetal-band med hiphop-influenser till en grupp som mixar nyprogg med beats, ska och reggae, detta kunde även vara en summering av Gregas premiär under eget namn. Att Grega under det senaste året såväl gästat Promoes Kråksånger som turnerat med Lars Winnerbäck säger en del om bredden. En intressant debut som inte så lite associerar till Håkan Hellströms första inspelningar. LN