20 januari 2010

The Times: E.S.T. gjorde 00-talets bästa jazzalbum

Den engelska tidningen The Times har utsett E.S.T. Live in Hamburg [ACT] från 2007 till det förra decenniets bästa jazzalbum. Den tragiskt bortgångne svenske pianisten Esbjörn Svenssons trio, med basisten Dan Berglund och slagverkaren Magnus Öström, toppar listan The Top Ten Jazz Albums of the Noughties framför album med bl.a Diana Krall, Herbie Hancock, Melody Gardot och Branford Marsalis.

I sin motivering beskriver The Times såväl E.S.T. som hela den skandinaviska jazzscenen i lyriska ordalag:

”I ett årtionde då Skandinavien varit den progressiva jazzens hem har ingen annan haft större framgång än denna pianotrio, en symbios av Keith Jarrett-lyrik och rockrytmer, elektronisk struktur och en rastlös äventyrskänsla. Esbjörn Svensson tragiska död stoppade deras väg till global succé.”

– Vi är stolta och överlyckliga att en så viktig tidning anser att ett av våra album är det viktigaste albumet ur ett helt årtionde av jazzmusik. Samtidigt är vi ledsna att Esbjörn inte kan dela vår glädje över denna stora utmärkelse, hälsar Dan Berglund och Magnus Öström.

Dan Berglund är tillsammans med sin nya grupp Tonbruket just nu aktuell med sin första skivproduktion efter E.S.T. I gruppen, som lördag 30 januari inleder våren omfattande internationella turnerande med en premiärspelning på Hornstull Strand i Stockholm, ingår Johan Lindström på gitarr, Martin Hederos på piano och Andreas Werliin på trummor.

Claes Olson

The Top Ten Jazz Albums of the Noughties

1. E.S.T. Live in Hamburg
2. Bill Frisell East/West Live
3. Tomasz Stanko The Soul of Things
4. Diana Krall A Night in Paris
5. Herbie Hancock The Jone Letters
6. Melody Gardot My One and Only Thrill
7. Brad Mehldau Live in Tokyo
8. Medeski, Scofield, Martin and Wood Out Louder
9. Patricia Barber Mythologies
10. Branford Marsalis Metamorphosen