14 januari 2010

I korthet: Vampire Weekend, Tonbruket m.fl.

Vampire Weekend Contra [XL/Playground]

New York-bandet Vampire Weekend etablerade sig häromåret omedelbart med sin hybrid av indiepop och världsmusik. Debutalbumet figurerade över hela världens på diverse årsbästalistor. På det andra albumet Contra – titeln har enligt bandet kopplingar till såväl tv-spel som nicaraguanska rebeller –tar Ezra Koenig och hans band konceptet vidare i en delvis ny riktning genom att addera aningen mer av elektronik. Men basen är fortfarande ett smart möte mellan 1960-talsfärgad indiepop och den sorts rytmbaserade världsmusik som Peter Gabriel och Paul Simon tagit till de största västerländska scenerna. Till skillnad från de senare så slipper Vampire Weekend däremot ännu anklagelser för att cyniskt stjäla de afrikanska förebildernas verk. LN

Vampire Weekend Contra [XL/Playground]

New York-bandet Vampire Weekend etablerade sig häromåret omedelbart med sin hybrid av indiepop och världsmusik. Debutalbumet figurerade över hela världens på diverse årsbästalistor. På det andra albumet Contra – titeln har enligt bandet kopplingar till såväl tv-spel som nicaraguanska rebeller –tar Ezra Koenig och hans band konceptet vidare i en delvis ny riktning genom att addera aningen mer av elektronik. Men basen är fortfarande ett smart möte mellan 1960-talsfärgad indiepop och den sorts rytmbaserade världsmusik som Peter Gabriel och Paul Simon tagit till de största västerländska scenerna. Till skillnad från de senare så slipper Vampire Weekend däremot ännu anklagelser för att cyniskt stjäla de afrikanska förebildernas verk. LN

Dan Berglund’s Tonbruket [ACT Music/Bonnier Amigo]

Nya bandet Tonbruket är med medlemmar som gitarristen och producenten Johan Lindström, klaviaturspelaren Martin Hederos (Soundtrack of our Lives) och trummisen Andreas Werliin (Wildbirds & Peacedrums) något av en svensk supergrupp som skulle ha bemötts med nyfikenhet redan på egna meriter. Ändå hamnar detta oundvikligt i skymundan av faktumet att bandets ledarfigur är bassisten Dan Berglund. Berglund blir därmed den förste från den så saknade jazztrion e.s.t – Esbjörn Svenssons trio – som släpper ett album efter att Svensson själv tragiskt gick bort sommaren 2008. Den som hade hoppats att Tonbruket skulle nosa vid att bli e.s.t ”mark 2” blir troligen besviken. Endast i den hudlösa balladen Song for E närmar sig Tonbruket det

som e.s.t gjorde med sådan bravur. Den som trott att bandet primärt skulle för något spännande blir däremot mer än nöjd. Det första albumet från Tonbruket är en originell och uppfinningsrik instrumental resa genom åtskilliga genrer: rock, country, artrock. Att exakt genrebestämma känns snart ointressant. Albumet släpps 20/1. LN

Angelique Kidjo Oÿö [Razor & Tie/Proper/Playground]

Kidjo är sedan många år den troligen mest kända kvinnliga ambassadören utanför sin egen kontinent för afrikansk popmusik. På nya albumet Oyo blir ambassadörsaspekten ännu tydligare eftersom Kidjo tolkar den importerade musik hon lyssnade på som ung hemma i Benin – som Curtis Mayfield, Santana och Aretha Franklin. Men här finns även åtskilligt av något som slarvigt kan etiketteras ”typiskt västafrikanskt”, ofta handlar det då om bidragen från gitarristen och landsmannen Lionel Loueke. LN

Johanna & Kökskvartetten Johanna & Kökskvartetten [brus & knaster/Playground]

TV-programledaren Johanna Westman släppte i samband med tv-serien Rätt i rutan under namnet ”Johanna & Mixer” både kokbok och skiva. Här följer Westman, producenten Tomas Hirdman och Lennart ”Mixer” Jähkel upp det smakfulla konceptet med en ny fusion av kokbok och skiva, komplett med en pastarätt på etiketten. LN