17 december 2009

Gazell firar 60 år med jazz-dvd på nya etiketten Gazell Film

Lite i skymundan av Metronomes 60-årsjubileum och MNW:s 40-årsjubileum har ett annat klassiskt svenskt skivbolag i år fyllt jämnt. 1949 startade Gazell, som sedan närmare 50 år tillbaka ägs och drivs av Dag Häggqvist. Idag är Gazell Records AB Sveriges äldsta fristående skivbolag. På den nystartade etiketten Gazell Film firas nu jubileumet med fyra intressanta jazzutgivningar på dvd.

Under hela 60-, 70- och 80-talet, samt även i 90-talets begynnelse var Gazells ägare Dag Häggqvist – tillsammans med Anders Burman, Stikkan Andersson och Ola Håkansson den svenska musikbranschens mest betydelsefulla man – även ägare av musikbolaget Sonet.

I mitten av 80-talet ägde Sonet Europa Film Studios i Mariehäll. Där förverkligades skivbolagets idéer om att utveckla sin musikutgivning på skiva till att omfatta både bild och ljud. Från den satsningen härrör det material, regisserat och bildproducerat av Lennart Wetterholm (tidigare SVT), som Gazells andra nyckelperson, Rune Öfwerman, nästan tjugo år efter Sonets försäljning till Polygram nu producerat för dvd.

Samtliga utgåvor innehåller högklassigt material, såväl musikaliskt som ur alla andra aspakter – bl.a tiilför det tidigare Billboard-redaktören Mike Hennesseys booklet-texter musikfilmerna en extra dimension. Men allra intressantast är den inspelning med Chet Baker, gjord i biblioteket i den legendariska Sonet-villan på Lidingö, som utgör den första dvd-utgåvan i serien. Mötet med den svenskboende amerikanska basisten Red Mitchell ger en fascinerande insyn i trumpetarens liv, och de två franska musiker som lyhört kompar Chet Baker blåser på ett skönt sätt liv i både Bye Bye Blackbird, Cole Porters Love For Sale och Miles Davis Nardis.

Konsertinspelningen med Paris Reunion Band är tillägnad Kenny Clarke och med bl.a Woody Shaw, Johnny Griffin och Slide Hampton i sättningen är musiken förstås av högsta klass. Det är givetvis även Benny Carters All-Stars inspelning, där altsaxofonisten kan ses och höras tillsammans med Red Norvo, Nat Adderley, Horace Parlan, Red Mitchell och Ronnie Gardiner.

Av intresse är förstås även seriens fjärde dvd Rendez-vous in Rio, med munspelaren Toots Thielemans, den brasilianske dragspelaren Sivuca och vår egen Sylvia Vrethammar. Allt svänger behagligt – och med sin nya dvd-satsning bevisar Gazell att det bästa sättet för ett musikbolag att leva länge är att aldrig tappa greppet om den goda musiksmaken.

Keep swinging!

Claes Olson

Gazell Film – jazz på dvd
Chet Baker Candy
Paris Reunion Band For Klook
Benny Carter All-Stars – med Red Norvo & Nat Adderley