11 december 2009

Topplistan vecka 50: Westlife starkaste nykomling, men passion säljer bäst

Med två veckor kvar till tomten är det julplattor som dominerar på albumlistan. Men bästa nykomling är Westlife och största säljaren är en skara mästersångare.

Fyra av veckans tio bästsäljande artistalbum är julplattor; med Lotta Engberg, Sissel och Odd, Carola respektive Andrea Bocelli. Men listan toppas av Melody Gardot (för andra gången) och veckans starkaste nykomling är brittiska Westlife på plats 8 med Where We Are [Syco/Sony Music]. Den enda övriga nykomlingen på topp 30, The Priests med Harmony [Epic/Sony Music], har däremot även den en viss julkoppling. Veckans etta föregående vecka, Thåströms samling, faller till plats 15.

Övriga nyheter på listan är: Seal med Hits (1990-2009) [Warner Brothers/Warner Music] på plats 32, på plats 48 gör entré den hyllade julplattan Jul på svenska [EMI/EMI] med trion Georg Wadenius/Arild Andersson/Jan Lundgren, kören Orphei Drängar kompletterar julutbudet med Christmas Songs [Bis/Naxos] som ny på plats 53.

På singellistan märks att det laddats för Idol-final. Eric Grönwall ligger som nummer 2 med sin liveversion av Run To The Hills [TV4/Sony Music] medan finalutmanaren Calle Christiansson placerar sig 8 med Walking In Memphis [TV4/Sony Music]. På plats 10 finns ett av de längre artistnamnen i den svenska topplistans historia. Stage4You-kören, 90’s Avenue & Sofia Loell med Christmas On Stage [Pama/Universal Music].

Veckans totala bästsäljare har även den en viss högtidsanknytning. Det handlar om samlingen Passione [Sony Music Entertainment/Sony Music] – med diverse storsångare i passionerade ögonblick – som alltså inte bara toppar samlingslistan. På samma lista inleder Absolute Music 62 [Eva/Universal] på plats 5.

Mest anmärkningsvärt i övrigt är att Håkan Hellström gör in som nummer 2 på DVD-listan med Live på Peace & Love 2009 [Peace & Love/EMI Music].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/