9 december 2009

The Refreshments summerar 20 år i 115 spår på 8 CD

Historien om The Refreshments började med att ett gäng rock- och bluesfrälsta ynglingar i Skutskär och Älvkarleby någon gång på 80-talet tog sikte på Gävles lockande musikscen – där dock bandet (som då kallade sig Mr. Jones Band och frontades av en Chuck Berry-liknande sångare och gitarrist) fick finna sig i att stå i skuggan av Eivon Boogie Band, som då regerade i stan med ungefär samma låtar på repertoaren (The Doors Roadhouse Blues etc). Men drygt 20 år senare står inte The Refreshments i skuggan av något annat band, utan är sedan flera år tillbaka kungar i sin genre. Nu summeras karriären i en välmatad 8CD-box.

I år firar The Refreshments 20-årsjubileum. Att man i samband med det kan släppa en stor box med 115 spår på CD utan att ta med ens ett enda spår från sina två guld- och platinasäljande julskivor är talande för det hårdarbetande bandets oerhörda kapacitet. Inte heller ingår de två första albumen Both Rock’nRoll och Trouble Boys.
Serien med de sju originalalbumen som finns med i boxen (samtliga guld- eller platinasäljande) inleds istället med genombrottsalbumet Are You Ready från 1999 och fortsätter sedan via bl.a Musical Fun For Everyone fram till fjolårets Jukebox – Refreshing Classics.

Åren fram till det stora genombrottet i eget namn, så etablerade sig The Refreshments som ett av landets bästa kompband. Man spelade inte bara tillsammans med inhemska storheter som Totta Näslund och Pugh, utan backade även upp en jublande Dave Edmunds och lyckades t.o.m. med konststycket att locka Edmunds forne Rockpile-kollega Billy Bremner att flytta till Gävle för att blir medlem i bandet.

Det faktum att The Refreshments både älskar och kan sin rock’n’roll präglar i princip vartenda spår på de sju originalalbumen i boxen. Den åttonde cd-skivan i boxen rymmer 15 s.k. rarities. Här finns såväl en helt ny låt (inspelad i september i år) som halvdussinet spår från tidernas begynnelse. Alla cover-spåren på den idag svårfunna vinyl-EP som spelades in samtidigt med gitarristen Janne Oldeaus entré i bandet finns med, t.ex bandets versioner av Chuck Berrys Night Shift och School Days. Från sin allra första demo, inspelad redan 1989, har man plockat fram Joakim Arnells Love On Time.

Jag minns att jag som nöjesredaktör på Arbetarbladet i Gävle skrev om bandets första demokassett när den släpptes . Det känns faktiskt minst sagt lite märkligt att nu sitta med samma låt på cd – i en omfattande 8CD-box – med samma band idag igen, tjugo år senare.
Men det är förmodligen bara talande för den lika lustiga som spektakulära historien om The Refreshments.

Grattis på tjugoårsdagen!

A Band’s Gotta Do What A Band’s Gotta Do… Sååå… Keep on rocking!

Claes Olson

Artist: The Refreshments
Titel: 8 CD Collection
Bolag: Darrow / BAM
Release: 9 december