26 november 2009

Melodifestivalens artister presenteras på måndag

Nu på måndag, 30/11, presenteras de 15 första artisterna till 2010 års Melodifestival. En vecka senare, 7/11, presenteras ytterligare ett antal. På fredagen stod det också klart att ett bidrag diskvalificerats.

Samtliga 30 artister kommer dock inte att avslöjas under de två presentationerna. Sveriges Televison meddelar att de inte tänker tala om vilka som är tävlingens två sista jokrar vid de här presentationerna. Darin och Salem Al Fakir har redan avslöjats som de första två jokrarna. Duon Mist vann webbjokertävlingen. Det gör att det "bara" blir 27 artister som presenteras de kommande måndagarna. MI återkommer givetvis med alla de avslöjade namnen.

Edit: på fredagseftermiddagen kom nyheten att SVT diskvalificerat ett bidrag.

Pressmeddelandet lyder:

"Då SVT:s val av artist har obstruerats av upphovsmännen till bidraget ”Åt helvete för sent”, har SVT beslutat att diskvalificera bidraget.

– Situationen är ytterst beklaglig, men vårt beslut är logiskt sett enkelt. Melodifestivalens regler är odiskutabla: är man med i tävlingen så accepterar man att SVT har sista ordet i valet av artist. Om man drar undan mattan för den artist SVT valt, så respekterar man inte längre de regler som man accepterade när man valde att skicka in sitt bidrag, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen 2010 och tävlingsansvarig.

– Vi på Melodifestivalredaktionen ser ingen annan utväg än att diska bidraget, baserat på det som har skett. Samtidigt vill jag understryka att vi gärna diskuterar regelns tillämpning från fall till fall, men att vi inte kompromissar med att det är vi som fattar det avgörande beslutet – vare sig nu eller i framtiden, tillägger Thomas Hall.

Vilket bidrag som ersätter ”Åt helvete för sent” kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.

I paragraf 12 i Melodifestivalens regelverk står:
”SVT beslutar, efter samråd, med tävlingsbidragens upphovsman/-män vilka artister som ska framföra de utvalda musikaliska verken i tävlingen. Slutlig beslutanderätt tillkommer dock SVT. Om upphovsman/-männen inte godtar SVT:s beslut, har SVT rätt att diskvalificera tävlingsbidraget och ersätta det med ett annat”. "

Lars Nylin