25 november 2009

Thåström summerar sin solokarriär – och gräver guld i sitt outgivna material

För att vara en person som vanligtvis håller en låg profil har Thåström på sistone varit ovanligt synlig. Den här veckan summerar han själv sin karriär som soloartist med samlingsprojektet Be-bop-a-lula hela jävla dan! [Universal Music] På fredag medverkar han i Skavlan i SVT, i början av nästa år drar han ut på turné igen. Runt hörnet väntar dessutom ett par olika bokprojekt med utgångspunkt i Joakim Thåströms liv som Sveriges mest konstanta rockstjärna de senaste trettio åren.

Samlingen Be-bop-a-lula hela jävla dan! ges ut i två olika format. Dels som enkel-cd, dels som en liten box som även innehåller tidigare outgivet material på en bonus-cd kallad Kompost samt en dvd med en konsert på Olympen i Lund 2006. De som såg Thåström på scenen med Ebba Grön redan i slutet av sjuttiotalet undrade ofta hur länge orkanen skulle orka blåsa med full styrka. Såväl boxens dvd-konsert som låtarna i spåren – både på den utmärkt sammanställda samlingsskivan som på Kompost-cd:n – besvarar frågan med ett övertygande ”länge än!”.

Med singeln Fan fan fan fick Thåström för bara några år sedan sin största hit som soloartist. Låten ligger först placerad på samlingsskivan och fungerar utmärkt som dörröppnare till den fascinerande karriär som Thåström efter Ebba Grön och Imperiet inledde som soloartist sommaren 1989. Serverade på ett bräde slår de 16 samlade höjdpunkterna från de senaste tjugo årens soloplattor med obeveklig kraft fast styrkan i såväl den rakryggade karaktärens intensivt brinnande sångröst som ständigt sökande låtskrivande. Det finns ingenting att invända mot urvalet, även om givetvis alla Thåström-fans har sina egna personliga favoriter i katalogen.

De lyssnare som har följt Thåström genom åren och redan har låtarna på samlingsskivan garanteras ändå full valuta för pengarna ifall de investerar i boxen. Utöver den kontrollerade råstyrkan i den ovannämnda konsertinspelningen från Lund är det tidigare outgivna materialet på cd:n Kompost en sann guldgruva.

Kompost inleds med en senare inspelning av dramatiska Som is…, som ursprungligen spelades in och gavs ut av Imperiet på 80-talet. En annan Imperiet-klassiker som nytolkas är Jag är en idiot.
– Vissa av Imperiet-låtarna har jag haft mardrömmar av sedan de gjordes, säger Thåström i omslagstexten.
De med fingerspetskänsla i arrangemanget gjorde förändringarna i arrangemanget och framförandet gör att förmodligen även de många fans som fascinerades av originalinspelningen kommer att uppskatta de nya versionerna. Det samma gäller för flera av 13 spåren på skivan, för här finns flera nyversioner av både andras och egna låtar, som t.ex Ingen neråtsång, Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce (här i en alternativ mix med tramporgel, klockspel och slidegitarr), Ingenting gör mig och Älska dig själv – som i en annan version tidigare endast funnits utgiven på en singelbaksida från Xplodera mig 2000 samt i en liveversion från galan Artister mot nazister på Globen 2001.

Innerligast är en enkel hemmainspelning av Honungsgatan, som tidigare finns utgiven på Sällskapets album. Här ackompanjeras en viskande Thåström av Micke Nilzéns lyhörda dragspel och Ulf ”Rockis” Ivarssons ljudmässiga efterarbete förflyttar stämningsfullt den intima atmosfären från Thåströms lägenhet på Åsögatan i Stockholm till lyssnarens eget rum.

Thåströms förkärlek för Dan Anderssons sånger visar sig här i klassiska En spelmans jordafärd. Hoola Bandoola Bands proggklassiker Keops pyramid görs med samma effektiva tyngd som på Kalas-turnén 1999 – men här tillför Filip Runesson ytterligare en dimension. Än tyngre är den brutala liveversionen av Garbochocks Repulsiv, inspelad i Helsingfors 2000.
Låten Aldrig nånsin komma ner – om att ”försöka bevara ett tillstånd” – tillhör Thåströms mindre kända mästerverk. Hur mycket Thåström själv värnar om låten märks dock av att boxen utöver originalinspelningen på Be-bop-a-lula hela jävla dan! även rymmer ytterligare en mästerlig version som nya dimensioner på Kompost.

Georg Cederskog har intervjuat Thåström och dennes låtkommentarer i cd-häftet är med tanke på mannens mediala fåordighet nästan värt skivpriset i sig.
Som helhet en ytterst välgjord och generös samling – Be-bop-a-lula hela jävla dan!

Claes Olson

Artist: Thåström
Titel: Be-bop-a-lula hela jävla dan!
Bolag: Universal
Release: 25 november