25 november 2009

Stefan Sundström har gjort ”en lessen platta” att bli glad av

Det senaste decenniet har stockholmsbarden Stefan Sundström två gånger stått som grammisvinnare i kategorin visa. Med sitt nya album Ingenting har hänt har han goda chanser att fullborda ett hat trick. Albumet är en av två plattor – en lessen och en glad (det här är ”den lessna” ) – som Sundström skrev i sjuksängen efter en cykelolycka på väg till en fest hemma hos Miss Li.

”Ibland får jag känslan att det är tv som tittar på oss”, sjunger Sundström i öppningsspåret på sitt nya album – utan att ha sett den nya svenska animerade långfilmen Metropia (som ju har premiär först på fredag denna vecka). I Metropia bevakas huvudpersonen i sitt hem av just en tv-apparat. Medborgarna i filmen lever en grå tillvaro i ett mörkgrått samhälle och i låten på Glöm din dröm iscensätter Sundström i såväl text som musik på ett mästerligt sätt nästan exakt samma stämningar.

Det senaste året har i princip varenda svensk artist börjat ”sjunga Cohen”, med lyckat (Ebba Forsberg) eller mindre lyckat resultat (ingen nämnd, ingen glömd). Sundström ”sjunger också Cohen”, men på sitt eget sätt. Även om det förstås fortfarande även ekar både Vreeswijk, Åkerström och Bellman, så är tonläget i t.ex det nya albumets titellåt tveklöst ytterst ”cohenskt” – samtidigt som det i varenda stavelse hörs att det är just Stefan Sundström och ingen annan som är artist och upphovsman.

Sju av tio låtar på albumet är helt och hållet hans egna kompositioner, i en åttonde (den mäktigt rullande begravningspsalmen Alla ska i jorden) är medmusikern Sebastian Aronsson krediterad medkompositör.
Sundström själv tillskriver samarbetet med denne Aronsson mycket av albumets delvis nya sound.
– Jag var ute och fyndade och ramlade över honom, skriver han i pressreleasen. Han är ung och var barn när Kraftwerk och annan syntmusik behärskade luftrummet och detta har format honom, samt även denna skiva.'

Den stillsamt och vemodigt vackert böljande dragsspelsversionen av klassiska Nidelven – en av albumets absoluta höjdpunkter – tillhör dock det som på intet sätt har vare sig med syntar eller mörk Metropia-futurism att göra. Liksom i den längtansfyllda visan Skogsnäs handlar det istället om genuint nordisk naturlyrik.

Som helhet är Stefan Sundströms nya album både stort och starkt. En ny grammisnominering i kategorin visa torde inte vara helt avlägsen, kanske i sällskap med ovannämnda Ebba Forsberg, National-kollegorna Torkel Rasmusson & Kjell Westling och deras Blå Tåget-partner Tore Berger (vars släktskap med Sundström för övrigt är kristallklart uppenbart i ovannämnda Skogsnäs). I den eventuella grammiskampen får dock Stefan Sundströms skiva ett extra stilpoäng för att låtarnas gitarrackord är utskrivna i omslagshäftet. En bra låt behöver inte vara svårare än E7 / Am / E7 / Am och C / G / Dm / Bb / E7…

Claes Olson

Artist: Stefan Sundström
Titel: Ingenting har hänt
Bolag: National / BAM
Release: 25 november