19 november 2009

Musik på dvd – Hanoi Rocks avsked, Stones-rock och julkonsert i New York

Hanoi Rocks Buried Alive [Backstage Alliance / Sound Pollution]
Efter en av rockvärldens mest spektakulära karriärer – och tveklöst något av såväl den finska som hela den skandinaviska rockmytologins i särklass vildaste äventyr – så satte det finska bandet Hanoi Rocks tidigare i år punkt. Finalen skedde på rockklubben Tavastia i Helsingfors, där bandet gjorde åtta utsålda spelningar på sex dagar. Vid sidan av sångaren Michael Monroe och gitarristen Andy McCoy stod liksom de senaste åren vår svenska gitarrhjälte Conny Bloom från Electric Boys. Dvd:n Buried Alive rymmer såväl konsertens alla trettio låtar som en kort filmdokumentär samt ett bildgalleri från bandets sista vecka tillsammans. Till höjdpunkterna hör den totala urladdningen i avslutningslåten Up Around The Bend, en låt som Hanoi Rocks på 80-talet effektivt slet ur händerna på Creendece Clearwater Revival och gjorde till sin egen – en i raden av bandets musikaliska bragder. Med sin avslutande konsert och den här dvd:n lämnar nu det finska bandet scenen med flaggan i topp. CO

Keith Richards & The X-Pensive Winos Live And Wicked [Immortal / Kommunikation / BAM]
1992 – mellan två större världsturnéer med The Rolling Stones – satte Keith Richards samman ett eget band och gav sig ut på en egen turné. Turnén genomfördes i samband utgivningen hans andra album Main Offender, Stones-gitarristens kanske starkaste och bästa soloalster och den här aktuella inspelningen är gjord i Köln 25 november. Utöver låtar hämtad även från den plattan – samt tidigare solonummer – står även en handfull titlar från The Rolling Stones katalog på repertoaren. Såväl ett par av Richards mest välkända egna nummer (Happy, Before They Make Run) som låtar vanligtvis frontade av Mick Jagger, som Gimme Shelter (där sångerskan Sarah Dash effektivt backar upp) och klassiska Time Is On My Side. En definitiv höjdpunkt är reggaen Too Rude (som fanns med på Stones underskattade 80-talsalbum Dirty Work), som här utvecklas till ett längre dub-nummer. I kompbandet The X-Pensive Winos ingår bl.a Ivan Neville, Stones-saxofonisten Bobby Keyes och trummisen Steve Jordan. CO

Mick Taylor Band New Morning / The Tokyo Concert [Inakustik / Kommunikation / BAM]
Samtidigt som ryktena om Stones-gitarristen Keith Richards de senaste åren alltmer har talat om dålig hälsa och alkohol- och/eller drogrelaterade problem, så har hans forne Stones-kollega efter de första vingliga åren efter tiden i bandet (1969-74) och en minst sagt ojämn solokarriär vuxit sig allt starkare. De senaste åren har hans förut så osäkra soloframträdanden genomgående rosats.
Den nu aktuella dvd-utgåvan rymmer en Tokyo-konsert inspelad så sent som i maj i år. Efter några inledande låtar höjer Mick Taylor temperaturen åtskilliga grader med en inlevelsefull version av den klassiska bluesen You Shook Me. Därefter sjunger han med samma inlevelse en övertygande tolkning av Bob Dylans Blind Willie McTell för att sedan avsluta konserten med en avspänd version av Stones gamla No Expectations, från albumet Beggar’s Banquet – som var det sista bandet gjorde innan Taylor blev medlem. CO

Kate & Anna McGarrigle / Rufus & Martha Wainwright A Not So Silent Night [TMC Entertainment]
Förra julen samlade syskonen Kate och Anna McGarrigle samt Rufus och Martha Wainwright en skara artister för en julkonsert på The Knitting Factorys scen. Konserten inleds på ett ytterst familjärt sätt med ett antal välkända jul- och nyårsnummer. Familjerna McGarrigle och Wainwright dominerar festligheterna och svarar för det mesta av sången. Uppbackad av bland annat hustrun Laurie Anderson på fiol sjunger Lou Reed Blue Christmas, Emmylou Harris sjunger Little Town of Betlehem och Laurie Anderson framför sitt tonpoem Beginning. I finalen samlas alla runt Lou Reed som på sitt eget oefterhärmliga sätt sjunger John & Yokos Happy X-mas (War Is Over). 9 december uppträder familjen med vänner i år igen, på Royal Albert Hall i London.