13 november 2009

Målarprinsens pris till Sofia Karlsson och Ane Brun

Prins Eugens Kulturpris – som syftar till att stärka Norsk-Svenskt kulturutbyte – tilldelas i år sångerskorna Ane Brun och Sofia Karlsson. Kulturpriset skapades 2005 och utgörs av ett stipendium på 50 000 kronor.

Prins Eugen, populärt kallad ”Målarprinsen”, var under tiden för den Svensk-Norska unionen starkt knuten till Norge och arbetade för att styrka svensk-norska förbindelser. Priset blev instiftat 2005 med anledning av 100-årsmarkeringen av unionsupplösningen mellan Norge och Sverige 1905. Priset går sedan dess varje år till en konstnär från vardera länderna.

Den norska vinnaren 2009 är sångerskan och låtskrivaren Ane Brun som är väbekant för den svenska musikbrabschen eftersom hon sedan flera år bor och verkar i Stockholm. Brun slog genom på allvar med 2005 års album Duets. Hennes senaste utgivningar är studioalbumet Sketches (2008) och Live at Stockholm Concert Hall (2009).

Den svenska vinnaren är vissångerskan Sofia Karlsson. Sofia Karlsson solodebuterade redan 2002 men fick sitt stora genombrott med Dan Andersson-tolkningarna på albumet Svarta ballader, som även vann en Grammis i kategorin ”Årets folkmusik/visa”. Nyligen släpptes samlingsskivan: Det allra bästa”och i december turnerar Sofia Karlsson med sångerna från albumet Jul i Folkton, tillsammans med bl.a. Ale Möller och Lena Willemark.

Ledaren för juryn, Elsebeth Welander-Berggren, som under många år har varit en drivkraft för svensk-norskt kultursamarbete, rosar de två prisvinnarna.

– Det är en stor glädje för mig att få delta i det här projektet och det är framförallt mycket roligt att två så talangfulla och framgångsrika sångerskor får ta emot årets pris, säger Welander-Berggren.

Priset delas ut av Prinsessan Madeleine under den traditionella festkonserten i Berwaldhallen den 15/12. Medverkar då gör även violinisten Arve Tellefsen och Nidarosdomens pojkkör.

Lars Nylin