13 november 2009

Jätteboxar med Hasse & Tage och Olle Adolphson

När Kent nyligen släppte sitt album Röd kompletterades utgivningen med en lyxversion med bl.a. medföljande vinylskivor och bok. Tidigare i höst kom Lars Winnerbäcks senaste album i en version som innehöll även bl.a. fotografier och en bok. Utgivningarna blev påminnelser om att albumorienterade artister, och deras skivbolag, lägger allt mer fokus på specialförpackningar.

Dessa utgivningar är ändå jämförelsevis småskaliga jämfört med de som nu är aktuella med det folkhemslegendariska paret Hasse & Tage respektive vissångaren Olle Adolphson. I båda fallen handlar det om 10 CD plus bonusmaterial.

Hasse & Tage-paketet inkluderar en DVD med revyn Fröken Fleggmans mustasch, som nu för första gången blir utgiven i det formatet. I övrigt handlar det om nio CD med revyer samt en dubbel-CD med musik ur parets revyer respektive deras filmer. Allt kompletteras med ett 76-sidigt häfte skrivet av Staffan Schöier och Stefan Wermelin.

Olle Adolpsons karriär sammanfattas utöver CD-skivorna – med totalt 283 sånger (varav 83 ej tidigare utgivna) – i form av en DVD från en Stockholmsspelning 1973. Därtill en 120-sidig bok. I boken finns texter av Sven-Bertil Taube, Lars Forssell, ”Plura” Jonson och Tomas Andersson Wij.

Lars Nylin

När Kent nyligen släppte sitt album Röd kompletterades utgivningen med en lyxversion med bl.a. medföljande vinylskivor och bok. Tidigare i höst kom Lars Winnerbäcks senaste album i en version som innehöll även bl.a. fotografier och en bok. Utgivningarna blev påminnelser om att albumorienterade artister, och deras skivbolag, lägger allt mer fokus på specialförpackningar.

Dessa utgivningar är ändå jämförelsevis småskaliga jämfört med de som nu är aktuella med det folkhemslegendariska paret Hasse & Tage respektive vissångaren Olle Adolphson. I båda fallen handlar det om 10 CD plus bonusmaterial.

Hasse & Tage-paketet inkluderar en DVD med revyn Fröken Fleggmans mustasch, som nu för första gången blir utgiven i det formatet. I övrigt handlar det om nio CD med revyer samt en dubbel-CD med musik ur parets revyer respektive deras filmer. Allt kompletteras med ett 76-sidigt häfte skrivet av Staffan Schöier och Stefan Wermelin.

Olle Adolpsons karriär sammanfattas utöver CD-skivorna – med totalt 283 sånger (varav 83 ej tidigare utgivna) – i form av en DVD från en Stockholmsspelning 1973. Därtill en 120-sidig bok. I boken finns texter av Sven-Bertil Taube, Lars Forssell, ”Plura” Jonson och Tomas Andersson Wij.

Lars Nylin

En hel del julklappar kommer i år att innehålla megaboxar. Denna vecka släpper Universal en sådan box med Hasse & Tages revyer. 25/11 presenterar Emi en lika ståtlig dokumentation av Olle Adolphson.