4 november 2009

i korthet – Peter Jöback, Martha Wainwright, Lotta Engberg, Brett Andersson m.fl.

MI:s Lars Nylin har bl.a. lyssnat på Peter Jöbacks New York-inspirerade coveralbum och Martha Wainwrights Piaf-hyllning.

Peter Jöback East Side Stories [Roxy Recordings/Nordisk Film]
Peter Jöback fortsätter att testa nya vägar. På sitt nya album återgår han till engelska och gör en kollektion favoritlåtar av blandat anglo-amerikanskt ursprung. Låtar plockade från artister som Radiohead, Travis, Chris Isaak, Rufus Wainwright, Depeche Mode och (två låtar) nordirländska Divine Comedy. Med Lars Halapi som huvudsaklig producent säkras ett snyggt uttryck och en blågul känsla, trots språket, trots att Jöback delvis valt mytomspunna Woodstock som inspelningsort. Kritikerreaktionen har varit blandad, något som troligen beror lika mycket på förväntningar skapade av föregångaren Människor som du och jag som på leveransen på detta ytterst habila album. LN

Anna Ternheim Leaving On A Mayday (Special Edition Box)[Universal Music]
Knappt ett år efter att albumet ursprungligen släpptes kommer nu en specialutgåva av Anna Ternheims tredje fullängdare. Den nya paketeringen är minst sagt generös. Utöver att det till originalplattan adderats årets hitsingel Make It On My Own finns här en CD två med fem liveinspelningar och en DVD med fem filmade akustiska versioner av låtar från Leaving On A Mayday. LN

Lotta Engberg Jul hos mig [Lionheart/Universal Music]
Även i år satsar Lionheart på ett julalbum och namnmässigt överträffas rent av förra årets Our Christmas med trion Shirley Clamp, Sonja Aldén, Sanna Nielsen. Utöver huvudpersonen Engberg finns här gästspel av Christer Sjögren, Eurovisionsvinnaren Alexander Rybak, Jill Johnson, Nordman och Swen Wollter. Den sistnämnde agerar förtjänstfullt Shane MacGowan i spåret En julsaga, Engbergs variant av The Pogues Fairytale of New York (med svensk text av Per Persson och Marie Nilsson). LN

Martha Wainwright Sans fusils, ni souliers, a Paris – Martha Wainwright’s Piaf Record [Coop/BAM] Häromåret hyllades Judy Garland på en liveplatta av Rufus Wainwright. Hans syster Martha har nu gjort ett liknande projekt kring Edith Piaf och maximerar greppet genom att sjunga på Piafs eget språk, franska. I juni i år framförde hon under tre kvällar på Dixon Place i New York Piafsånger som producenten Hal Willner nu plockat detta album från. MI har sett att bloggare hellre sett ett nytt studioalbum från Martha. Men ställd inför fullbordat faktum och 15 skira chansonupplevelser kan vi inte säga annat än: merci Martha. LN

Brett Anderson Slow Attack [Ear/Edel/Playground]
Snacka om talande titel. Det finns faktiskt en attack i Andersons tredje soloplatta. Men tonläget är numera mycket långt från The Suedes glittriga storstadsepik. Attacken är numera snarast långsamt naturromantisk. Kanske kan man associera till det David Sylvian gör numera. Eller så låter man bara Brett Andersons lågmälda berättelser stå på egna ben. Det håller de ganska bra för. LN