30 oktober 2009

Tuff fildelningslag på väg i Storbritannien

Den brittiske industri och näringsministern lord Peter Mandelson meddelade på onsdagen att Labourregeringen håller på att ta fram ett lagförslag mot illegal fildelning som går i linje med den lagstiftning som tidigare i år klubbats i Frankrike.

– Jag blev chockad när jag hörde att bara 1 av 20 nedladdade låtar laddas ner lagligt i Storbritannien. Men jag tror inte att den nya lagen kommer att leda till massavstängningar. Fildelarna kommer att få två varningar, och stängs de av ska de kunna överklaga, sa Lord Mandelson i ett anförande i går enligt BBC.

Feargal Sharkey hos organisationen UK Music säger i en kommentar i tidningen Musicweek:

– Vi välkomnar Mandelsons fortsatta dedikation och stöd och håller med om att metoden att komma till rätta med detta är att vi får en fullt fungerande digital marknad.

Geoff Taylor, styrelseordförande i skivbranschens BPI säger:

– Åtgärderna som i dag bekräftats av regeringen är en måttfull väg för att uppmuntra illegala fildelare att omfamna det nya utbudet, det kommer ytterligare skynda på innovationer som gynnar onlinekonsumenter.

I brittiska media har det gjorts en affär av att lord Mandelson på allvar blev intresserad av ämnet efter att han på en semester i augusti ätit middag med den amerikanske branschlegenden David Geffen. I går kommenterade källor från Mandelsons läger detta och avfärdade kopplingen: ”Engelska rättighetsfrågor finns knappast på Mr Geffens radar, det talades inte om det här ämnet under middagen.”

Lars Nylin