30 oktober 2009

Passion för Pet Sounds och skivbutiken som mötesplats

I en ny bok hyllar musikjournalisten Lennart Persson skivbutiken Pet Sounds i Stockholm, som i år fyller 30 år. Boken, som blev Perssons sista, är en passionerad hyllning till fenomenet skivbutiker.

I en ny bok hyllar musikjournalisten Lennart Persson skivbutiken Pet Sounds i Stockholm, som i år fyller 30 år. Boken, som blev Perssons sista, är en passionerad hyllning till fenomenet skivbutiker.

Vi är några stycken, dominansen av buttra män bland oss är stor, som livslångt eller åtminstone i perioder vigt våra existenser till att med iver leta plattor. Men inte vilka plattor som helst, utan de senaste/viktigaste/mest banbrytande. Oavsett vad vi tolkar in i detta har Pet Sounds skivbutik i Stockholm – i modern tid belägen på Skånegatan på Södermalm – varit en av landets bästa jaktmarker.

Eftersom Pet Sounds även fungerat som arrangör, och i en period som kafé, har butiken i än högre grad blivit ett nav för det Stockholm som ser skivor som något större än livet.

När butiken i år fyller 40 år fick Lennart Persson i uppdrag av skildra butikens historia. Verket visade sig tragiskt nog bli hans sista uppdrag som landets mest älskvärda magister i ämnet rock och roots-musik. Persson avled i våras i cancer och han hade bara precis hunnit lämna in manuset då ha gick bort.

Icke desto mindre är Musik Nonstop en glödande, och friflytande berättelse om hur Stefan Jakbobsson och

några polare i slutet av 1970-talet får för sig att starta skivbutik. Och hur Jakobsson sedan utvecklar det, på skiftande adresser, till en institution som nu i princip överlevt alla huvudstadens rockklubbar och lokala skivbolag.

Musik Nonstop är lite som att att lyssna på något från Van Morrisons Astral Weeks eller Stefan Jaobssons favorit Springsteen i låten Jungleland; det bara pågår och pågår av anekdoter, höjdpunkter, vågdalar, stort och smått. Personligheter som Mauro Scocco, Thåström, Andres Lokko, Jocke Berg, Nisse Hellberg, Olle Ljungström och Britt Ekland (!) är bara några få av alla som uttalar sig.T o m skribenten av denna anmälan får vara med på ett hörn.

Namnen skvallrar om att boken även fungerar som en sorts rockhistoria över Stockholm.

Ett favoritcitat kommer från EMI:s a&r-legend Kjell Andersson:

"Jag tycker synd om den generation som aldrig får uppleva det fantastiska med en riktigt bra skivaffär."

Journalisten Jan Gradvall avrundar en rakt genom intresseväckande, och stundtals aningen hudknottrande, musikresa med ett miniporträtt av Lennart Persson.

Lars Nylin

Titel: Musik Nonstop – Pet Sounds i våra hjärtan

Förlag: Bonnier Fakta

Författare: Lennart Persson

Utgivningsdag: 29/10