21 oktober 2009

Nord – den första svenska piratradiostationen i fokus igen

Ungefär tjugofem år före SAF Radio och trettio år innan den legala kommersiella radion startades i Sverige drog den svenske entreprenören Jack Kotschack våren 1961 igång piratradiostationen Radio Nord. Från båten Bon Jour på Östersjön sändes musik varvad med radioreklam till nästan halva befolkningen. Nu berättar sonen Jan Kotschack den spännande historien i boken Stick iväg, Jack! [Premium Publishing]. Riverside Records släpper albumet Radio Nord & Radio Syd / Topplåtarna från 1961-1962 [Riverside / BAM] med 2 cd-skivor låtar, jinglar och reklaminslag från epoken.

Författaren Jan Kotschack är son till radiopiraten Jack samt journalist och tidningsmakare. Såväl hans närhet till historien som de journalistiska erfarenheterna, det redaktionella kunnande och den rent språkligt fullödiga berättartekniken, bidrar i kombination med bokförlaget Preminum Publishings kännetecknande frikostighet ifråga om rikligt och högkvalitativt bildmaterial i sina alster, till att göra den 424 sidor tjocka tegelstenen till en imponerande lyckad produktion.

När Radio Nord hade som störst genomslag lyckades den första svenska kommersiella radiostationen, finansierad av amerikanskt kapital, nästan nå ut till halva Sveriges befolkning. Jan Kotschack lägger mycket av tyngdpunkten på det politiska agerande i kulisserna och det spel på regeringsnivå som så småningom inte bara ledde till att piratstationen gav upp, utan även skyndade på utvecklingen på Sveriges Radio – som fram till dess inte alls hade någon programverksamhet som med ungdomligare inslag och aktuell musik riktade sig till publiken på samma sätt.

Jan Kotschack har gjort grundlig research och resultatet – samt de dokument som bekräftar sanningen – redovisas på ett samtidigt både roande och spännande sätt.

Som bonus innehåller boken en dvd med kortfilmen Låten från båten, en dokumentär som visades som förfilm på de svenska biograferna hösten 1961 och skildrar radiostationens medarbetare ombord på båten.

Under de dramatiska 16 månader som Radio Nord drev verksamheten på skeppet Bon Jour i Östersjön – 8 mars 1961 till 30 juni 1963 – hann man förstås sända massor av musik i etern. I 64 veckors tid sammanställde Radio Nord Topp 20 – en topplista som presenterade lyssnarnas tjugo mest populära låtar. Efterhand började man dessutom presentera topplistan De tio. Den sista topp 10-listan sammanställdes speciellt för det bistra slutet och toppades därför av Monica Zetterlunds Stick iväg, Jack! (Beppe Wolgers svenska översättning av Hit The Road, Jack) följd av bl.a Adjö farväl för sista gång, Låt bli sluta spela, Så länge skutan kan gå och Anita Lindbloms Sånt är livet.

Såväl den Monica Zetterlund-inspelning som gett boken dess titel som Jay Epaes Putti Putti – enlig Topp 20-listans maratontabell radiostationens allra populäraste skiva – finns med på det dubbla cd-album som Riverside Records släpper. Radio Nords levnadsår 1961-63 brukar inte räknas till populärmusikens starkaste årgångar och många av spåren i samlingen vittnar om periodens förkärlek för lättviktiga skojschlagers med putslustiga ordlekar i refrängerna. Men det är faktiskt just det som gör albumet Radio Nord & Radio Syd [Riverside / BAM] så färgstarkt. Låtar som Lolita-pekoralet Seeman, Ping Pings Sucu Sucu, Alberto Cortez O Monica, Little Gerhards Petter och Frida och Connie Froboess Zwei Kleine Italiener mixade med klassiker som Frankie Lanes Rawhide, Bobby Darins Multiplication och Elvis Presleys Surrender – plus alla de många festliga jinglar och reklaminslag som fyller ut de båda cd-skivorna – gör inte bara albumet till ett intressant tidsdokument av klass, utan håller faktiskt utmärkt som ”radiounderhållning” i både bilen och hemmastereon.

Little Gerhard, Lill-Babs (på skivan representerad av schlagern Amore Amore Amore) och Siw Malmqvist (Bortom bergen) är några av de artister som tillsammans med författaren samt några av de personer som arbetade på radiostationen idag och imorgon samlas på skeppet Galaxy i Stockholm. Vill man fördjupa sig ytterligare i historien om Sveriges första piratradiostation rekommenderas å det varmaste ett besök ombord.

Claes Olson

Titel: Stick iväg, Jack!
Författare: Jan Kotschack
Förlag: Premium Publishing

Titel: Radio Nord & Radio Syd / Topplåtarna från 1961-1962
Skivbolag: Riverside / BAM
Release: 21 oktober