25 september 2009

: Jazz i korthet

Esbjörn Svensson Trio Retrospective – The Very Best [ACT / BAM]
Att samla allt det allra bästa ur Esbjörn Svensson Trios rika produktion på en enda cd är naturligtvis en ren omöjlighet. Samtliga titlar i trions mer än dussinet album diskografi rymmer guldkorn, pärlor och höjdpunkter som lätt skulle kunna göra anspråk på att platsa på den här första och enda samlingsplattan med e.s.t. Basisten Dan Berglund och trumslagaren Magnus Öström har dock gjort ett förnämligt urval och den här retrospektiven visar med eftertryck hru långt man tillsammans med sin i fjol sommar tragiskt bortgångne frontman lyckades vidga musikens gränser under 90- och 2000-talet. Efter inledande, alltid lika överraskande tyngdlösa, From Gagarin’s Point Of View följer elva spår hämtade från gruppens åtta sista album – med undantag av 2007 års Live In Hamburg och fjolårets Leucocyte, vars titellåt här presenteras i den kortare ”radio-edit” som gjordes. Att just denna specialediterade ”radio-edit” utgör en av den här femstjärniga samlingens absoluta toppar är bara ett av flera exempel på hur den här nyskapade trion under sin livstid på flera sätt förändrade inte bara jazzen, utan musiken i stort och hela vårt sätt att lyssna. Samlingen släpps även på dubbelvinyl. CO

Mathias Algotsson Trio New Traditions [Insida Music / Plugged]
Pianisten Mathias Algotsson hörde med sitt nya album på det nystartade skivbolaget Inside Music till de som drabbades hårdast av distributören CDA:s konkurs för ett par veckor sedan. Nu har dock Plugged Music alert fångat upp distributionsavtalet, så trions releasekonsert på Fasching nyligen (före konkursen) fyllde en funktion.
Algotssons ”nya traditioner” tar sin avstamp i den svenska jazzens inkorporerande av blågul folkton på 60-talet. En tydlig ledstjärna och förebild är förstås Jan Johansson, men långt ifrån alla kompositioner och trad. arr blickar bakåt. Kapellmästaren drar sig inte för att färga vissa av sina exkursioner i folk/jazzens grändland med mer sentida intryck och tillsammans med basisterna Kristian Lind och Fredrik Jonsson, trummisen Calle Rasmusson och gästande Magnus Lindgren på klarinett serverar han en varierad anrättning. Liksom tidigare lär även den här påtagligt ”svenska” produktionen vara av intresse även i Japan, där Mathias Algotsson redan uppmärksammats tidigare. CO

Marina Mårtensson Fences [pb8 / Plugged]
Sångerskan Marina Mårtenssons nya album släpptes redan i våras i Japan, där den enligt skivbolaget har fått ett strålande mottagande och bl.a lyftes fram som månadens rekommendation i den japanska musiktidningen Audio Basic Magazine.
I en huvudsakligen jazzklingande ljudmiljö framför Marina Mårtensson såväl en handfull egna låtar som nummer signerade basisten och producenten Patrik Boman, som även driver bolaget pb8. Ett utropstecken är The Beatles Ticket To Tide, som presenteras i en mycket annorlunda version. På måndag firas releasen med en konsert på Big Ben i Stockholm. CO

Bengt Berger Beches Brew [Country & Eastern]
Den frisinnade trumslagaren och slagverkaren Bengt Berger fortsätter enträget att skapa musik bortom genregränser och förutsägbar definition. Tillsammans med saxofonisterna Thomas Gustafsson och Jonas Knutsson, sångerskan Linda Kallerdahl, keyboardisten Mats Öberg, gitarristen Max Schultz och basisten Sigge Krantz presenterar han i höst Beches Brew – ett musikaliskt koncept som endast kan kategoriseras som ”Bengt Berger” eller (med upphovsmannens egna ord) ”Other Music”. Den egensinniga mixen inenhåller inslag från flera av såväl jazzens som världsmusikens ådror, och intressant är att sångerskan Linda Kallerdahl stundtals även för in ett spännande element av Yoko Ono – d.v.s. ”genren” ”Yoko Ono”, t.ex i kompositionen Dagar, djur.
I samband med utgivningen har Bengt Bergers tillsammans med medverkande musiker gjort releasekonserter både i Göteborg och Stockholm. Onsdag 30 september framträder gruppen i Vara konserthus. CO

Guitar Greats Salute To Miles Davis [Immortal / Kommunikation / BAM]
Ett par månader efter Miles David död 1991 samlades en imponerande grupp med flera av världens förnämsta gitarrister – John McLaughlin, Larry Coryell, Paco de Lucia, George Benson – tillsammans med en supergrupp bestående av bl.a basisterna Stanley Clarke och Ray Brown, slagverkarna Dennis Chambers, Trilok Gurtu och Ray Cooper, en mäktig blåssektion, galans kapellmästare George Duke och sångerskan Rickie Lee Jones för att hylla den bortgångne mästaren och föregångsgestalten . På en scen på Expo 92 i Seville 16 oktober spelade man såväl klassisk Miles-musik som egna alster inspirerade av trumpetarens banbrytande skapande. Publiken jublar och även om repertoaren i sin ambition att ge smakprov på allt och med alla naturligtvis är något ojämn, så är det svårt att inte falla för såväl nytappningarna av Miles modala 50-talsmästerverk som Paco de Lucias spanska gitarrstycken. CO

James Carter, John Medeski, Christian McBride, Adam Rogers, Joey Baron Heaven On Earth [Halfnote / ADA / BAM]
Den här inspelningen gjordes så sent som i maj i år på den klassiska New York-klubben Blue Note i New York, där den makalösa konstellationen uppenbarligen gav allt under de två kvällar man framträdde tillsammans. På repertoaren står standardlåtar, men ingen av musikerna ber om ursäkt för att man ur låtmaterialets melodier, harmonier och rytmik skapar någonting helt nytt. Django Reinhardts Diminishing har t.ex aldrig någonsin tidigare framförts med samma tryck och saxofonisten James Carter kastar sig ohämmat mellan Albert Ayler-inspirerad freeform och James Brown-grooves à la Maceo Parker. I sitt vackra intro till Street Of Dreams citerar han elegant såväl On Broadway som Broadway. Även de andra musikerna spelar precis så vidunderligt som man kan förvänta sig av ett gig där de verkligen står på topp.
Årets jazzplatta? CO

Anita Strandell Bortom tid & rum [egen produktion]
På egen namnlös skivetikett presenterar sångerskan Anita Strandell en samling tolkningar av kända och välbekanta melodier på svenska. Urvalet är brett och rymmer såväl Cornelis, Taube och Mikael Wiehe som Al Jarreau och Gerschwin på svenska. Kompet med pianisten och arrangören Bengt Lundqvist som ankare, samt bl.a Per Johansson, Anders Kotz, Jan Ottesen, Jesper Kylberg, Mats Sundström, Kalle Strandell och Bengt Lindqvist ramar förtjänstfull in sångerna och ger dem avspänt tillbakalutad karaktär. CO