4 september 2009

Topplistan vecka 36: Sarah Dawn Finer slog Whitney Houston på mållinjen

När höstutgivningen kommit igång händer det plötsligt massor på topplistorna. Svenska albumlistan har denna vecka dubbelt upp nyheter i topp. Sarah Dawn Finer slår en annan souldrottning, Whitney Houston, med en hårsmån och går direkt in som etta.

I våras kom Sarah Dawn Finer sexa i den svenska Melodifestivalen med låten Moving On. Den låten finns med i en nedtonad akustisk version när Finer nu släpper ett album med titeln just Moving On [Roxy/Nordisk Film] och går rakt in på albumlistans första plats. Men detta med en hårsmån, tvåan Whitney Houston var med sin comebackplatta I Look To You [Arista/Sony Music] ytterst nära att kapa åt sig topplaceringen.

Även i fortsättningen av listan har det hänt en hel del. På position 12 går engelska Arctic Monkeys in med nya tredje albumet Humbug [Domino/Playground], en utgivning som redan hunnit toppa bl.a. de engelska och franska listorna. Nykomling på topp 20, närmare bestämt plats 16, är även countryveteranen Willie Nelson med den lämpligt betitlade American Classic [Liberty/EMI]. På plats 33 gör den franske discjockeyn David Guetta entré med One Love, en kollektion inspelningar som Guetta samlat ihop de senaste fyra åren.

Veckans nykomlingar kompletteras av två gånger Siena Root. De nypsykedeliska Stockholmarna syns på såväl plats 35 med nyutgivna Different Realities som på position 44 med den tidigare utgivningen Far From The Sun [i båda fallen Transsubstans/Border].

Albumlistan har också en ambitiös klättrare i form av Eurovisionvinnaren Alexander Rybak som rusar från 34 till 10 med sin Fairytales [Lionheart/Universal].

På singellistan är Rybak veckans starkaste nykomling. Där går Funny Little World [Lionheart/Universal] – i produktion av svenskduon Henrik Wikström och Amir Aly – in som nummer fyra. Funny Little World släpptes i Norge redan i maj medan Lionheart alltså väntat ett tag i Sverige. Även på plats 22 är det nytt på singellistan. Här handlar det om Whitney Houstons Million Dollar Bill [Arista/Sony Music], en låt skriven av Alicia Keys som hämtats från det färska albumet.

Veckans bästsäljare på albumfronten hittas på samlingslistan. Absolute Music 61 [Eva Records/Emi] går inte bara in som etta på just samlingslistan utan topppar också den totala listan. Ö.h.t. så fortsätter samlingsplattorna – och då oftast från Eva – att dominera albumförsäljningen. På veckans totala topp 20 är 5 samlingsskivor, av topp 60 handlar det om 12 samlingar.

Mer liststatistik: hälften av albumen på albumlistans topp 60 har sålt guld eller platina. Toppar gör Michael Jacksons Thriller – som sålt fyra gånger platina – och Duffys Rockferry – som nått två gånger platina. På den klassiska listan dominerar Jussi Björling rejält. Dalalegendens O Sole Mio [Naxos/Naxos] står för nära hälften av den klassiska försökjningen gångna veckan.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/