25 augusti 2009

Sarah Dawn Finer fortsätter framåt

Ett framträdande i Melodifestivalen kan betyda så mycket. För bara lite drygt ett par år sedan var Sarah Dawn Finer en okänd sångerska för svenska folket, som möjligtvis skymtade henne ibland som körsångerska – åt såväl Peter Jöback som Moneybrother.

Efter det omedelbara genombrottet med I Remember Love i Melodifestivalen 2007 är dock Sarah Dawn Finer idag etablerade som en av våra bästa och mest älskade röster. Hennes nu aktuella andra album I’m Moving On [Roxy Recordings / Nordisk Film] bekräftar hennes styrka som balladsångerska, men har dessutom en bredd som rymmer även andra musikaliska riktningar.

De nya låtarnas texter är personligt förankrade i Sarah Dawn Finers egen tillvaro och liv – men känns trots det långt ifrån privata. Förutom samarbeten med etablerade låtskrivare som Anders Hansson, Fredrik Kempe, Peter Kvint och Aleena Dibson har sångerskan den här gången även komponerat tillsammans med Dilba och Tingek.

Ett av de starkaste numren är tveklöst den mäktiga och vackert stråkarrangerade balladen Does She Know You, som Sarah Dawn Finer har skrivit i samarbete med trion Scott/James/Howe. Ett annat av starkaste spåren är det dolda bonusspåret , där en lågmäld – men för den skull inte mindre känsloladdad – helakustisk version av titellåten ligger gömd.

Producentparet Joacim Backman & Johan Röhr (som tillsammans med sångerskan själv även svarat för de varierade arrangemangen) har knytit ihop hela albumet på ett fint sätt i studion. Visst är Sarah Dawn Finer först och främst en balladsångerska – men här finns mer än bara exempel på detta odiskutabla faktum.

Claes Olson

Artist: Sarah Dawn Finer
Titel: I’m Moving On
Bolag: Roxy Recordings / Nordisk Film
Release: 26 augusti