24 augusti 2009

Meta Roos, Lena Swanberg och Gustav Karlström Monica Zetterlund-stipendiater

Idag tillkännagav Monica Zetterlund-sällskapet årets tre stipendiater. De utvalda är sångerskan Meta Roos (bilden), sångerskan, pianisten och låtskrivaren Lena Swanberg samt sångaren, pianisten, kompositören och arrangören Gustav Karlström. Foto: Peter Cederling

Monica Zetterlund-sällskapets motiveringar till årets stipendiater lyder:
Meta Roos: ”Meta har genom åren förnöjt publiken på såväl jazz – som underhållningsscenen. Denna genuina dalkulla övertygar i allt hon tar sig för. Hennes otroligt fina röst i samband med härlig timing och uppfattning gör oss i publiken ibland andlösa.
Ibland hör man folk säga: Hon är ju kanonbra!
Ja, vi i Monica Zetterlund-sällskapet som har haft ögonen på henne länge kan bara säga: VISST! och GRATTIS!”
Lena Swanberg – ”Ung begåvad låtskrivare, pianist och sångerska med sökmotorn inställd på världen med fokus på afrikansk och afrobrasiliansk musik. Lena har sedan tidig ålder haft musiken som ledstjärna från början med fiolspel i hemmet. Efterhand med dörrarna vidöppna för jazzens storheter.
Lena är en musiker med stark integritet och ödmjukhet. En ivrig sökare lugnt tillbakalutad i traditionen.”
Gustav Karlström: ”Denne unge sångare, pianist, kompositör och arrangör är något av en sensation. Här finns inga genre-staket som begränsar uttryckslusten och han låter sig inspireras av förebilder från alla håll och kanter.
Utsökt sångare, smakfull pianist som rör sig i en spännande klangvärld.”

Årets MonicaZetterlund-hyllning hålls på Kulturhuset i Stockholm 19 september, då årets stipendiater kommer att få sina stipendier ur Monica Zetterlunds minnesfond av Monica Dominique. I samband med detta kommer de även att medverka i en konsert tillsammans med sångaren Magnus Carlsson och galans konferencier Claes Janson med egen grupp.
Monica Zetterlunds Minnesfond instiftades i juni 2005 i syfte att samla in medel för att dela ut stipendier för att stödja och uppmuntra musiker och artister som verkar i den bortgängne sångerskans anda.

Claes Olson