20 augusti 2009

Hassle – med stora steg på väg mot världen

Det är snart tre år sedan Adis Adamsson på Artist Company TEN upptäckte den då sjuttonårige Erik Hassle på en elevkonsert på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm. Trots att Hassle i princip redan då hade ordet STJÄRNSKOTT stämplat i pannan, så har Adis och det rutinerade teamet på TEN valt att låta artisten och personen Hassle i lugn och ro utvecklas och växa – med såväl långsiktighet som stärkt internationell potential som följd.

Förra hösten släpptes första singeln Hurtful på Roxy Recordings, en låt som det senaste året har vuxit från stor till större – och fortfarande har potential att växa mer. Nu släpps det efterlängtade debutalbumet, samtidigt som den första radiosingeln på det i vintras internationellt kontrakterade Island Records / Universal Music UK lika sakta men säkert verkar börja ta fart i Storbritannien.

Redan i sin första refräng på debutalbumets öppningsspår Bump In The Road markerar Hassle sin storhet som sångare. Och det är bara början.
Direkt i spåren efter övertygande Bump In The Road följer först jättehiten Hurtful och därpå den högpotentiella singel som förmodligen kan komma att öppna ännu fler dörrar på den nu aktuella brittiska musikmarknaden: briljanta Don’t Bring Me Flowers After I’m Dead (som för närvarande precis har börjat adderas på engelska spellistor). Snyggt – och känsloladdat.

Hela albumet är genomgående starkt och spår som mäktigt producerade och läckert syntharrangerade Isn’t It Obvious, textmässigt smarta The Thanks I Get och ultracatchy Wanna Be Loved ramar in en imponerande bredd.
Erik Hassle är krediterad som medkompositör till debutalbumets alla tolv spår. Större delen av låtmaterialet är skrivet tillsammans med Mack och produktionsteamet Grizzly & Typer. I två låtar har Hassle assisterats av Fredrik Berger.

Med resten av gänget på Artist Company TEN i ryggen – den som en direkt följd av Hassles framgångar nu London-baserade Adis Adamsson, den svenska musikbranschgurun Ola Håkansson och dennes trogne vapendragare Eric Hasselqvist från Stockholm Records – är det nu bara att hoppas att karriärplanerna kryddas med precis den erforderliga dos ”tur” som i slutändan alltid brukar krävs för att allting ska gå i lås och bitarna falla på plats.
Rent musikaliskt och artistiskt är Hassle redan där. Sett ur svensk musikexport-perspektiv så är det här med bred marginal det i särklass mest spännande debutalbumet som har släppts på år och dag.
Do believe the hype!

Claes Olson

Artist: Hassle
Titel: Hassle
Bolag: Artist Company TEN / Roxy Recordings / Nordisk Film
Release: 19 augusti