13 augusti 2009

Rootsyträdet får en ny gren

Malmöbaserade Rootsy, hittills mest känt som webmagasin och skivbolag, får nu ytterligare en gren, turnébolaget RootsyLive.

RootsyLive blir såväl bokningsbolag som arrangör. Det är Rootsys grundare och ägare Håkan Olsson som tagit initiativ till RootsyLive tillsammans med Björn Petterson. Den senare jobbar till vardags inom kriminalvården i Norrtälje och är sångare, låtskrivare och basist i bandet Sixpack Holiday.

Håkan Olsson säger:

– I takt med att skivförsäljningen minskar genom de gängse kanalerna blir det allt viktigare att band och artister kommer ut och möter publiken. I livesituationen är det också tydligt att publiken fortfarande vill köpa CD-skivor. Alltså är det livsviktigt även för mig som skivbolag att artisterna spelar så mycket som möjligt live.

– Vi har dessutom hittat en ledig nisch i den skandinaviska musikbranschen. Det är mycket få bokningsfirmor som idag ägnar sig åt att boka band inom ”rootsy”-området, tillägger Björn Pettersson.

Premiärturnén för RootsyLive blir paret Chip Taylor & Kendel Carson från 27/8 till 5/9. Under turnén backas Chip & Kendel av en svensk trio bestående av Magnus Olsson (Oh Laura) respektive Björn Pettersson och Örjan Mäki från Kirunabandet Willy Clay Band.

Björn Pettersson fortsätter:

– Vi fick en flygande start med Chip & Kendel-turnén. De är lätta att jobba med och vi fick ett fantastiskt gensvar hos arrangörerna.

Mer på gång från RootsyLive: I första halvan av oktober turnerar Cedric Watson & Bijou Creol i Skandinavien. Cedric Watson tillhör den nya generationen av cajun- och zydecomusiker i Louisiana. Andra halvan av oktober är det dags Eilen Jewell och hennes band. Eilen Jewells nya platta Sea Of Tears har exempelvis hyllats i Sonic Magazine, där det fick betyget 8 av 10. Turnén med Jewell pågår 21/10-25/10.

I november presenterar Rootsy ytterligare en legendarisk sångare och låtskrivare, J.D. Souther. Souther var en tredjedel av bandet The Souther Hillman Furay Band och är troligen mest känd för att ha varit medkompositör för flera av Eagles största hits; Heartache Tonight, Victim of Love, New Kid In Town och Best of My Love. Souther, som förra året släppte sitt första album på 25 år, turnerar i Skandinavien med ett norsk/amerikanskt band.

Lars Nylin