5 augusti 2009

Uppsala reggaefestival hoppas på fokus på musiken

I morgon startar den nionde upplagan av Uppsala reggaefestival. Sedan starten 2001 har festivalen vuxit till att vara den i särklass största skandinaviska festivalen i sin genre med ca 20.000 besökare. Men för den stora allmänheten är festivalen inte känd för sina artister – i år kommer bl.a Alpha Blondy och Third World – utan för de många narkotikatillslagen. Den bilden hoppas festivalens arrangörer ändras i år.

2008 stormade det på många sätt kring Uppsala reggaefestival. Vädrets makter var ogina och festivalen gick 2.8 miljoner back, vilket betydde konkurs för arrangören Yared Tekeste. Men det var ändå inte det värsta. Flitiga tillslag från Uppsalapolisen gjorde att riksmedia helt fokuserade på narkotikabrott och ignorerade det musikaliska utbudet. Av 200 som förra året greps misstänkta för narkotikabrott fanns 14 artister varav en var superstjärnan Sean Paul.

Yared Tekeste hoppas dagarna innan årets upplaga att det ska bli annorlunda denna gång:

– Vi är en musikfestival, vi försöker sprida ett budskap om livets fantastiskhet. Men i år har vi haft en närmare dialog med både polis och media, så det känns som att det kommer att bli bättring. säger han till TT Spektra.

Om narkotikatillslagen säger han:

– Jag är för drogkontroller men i år skulle jag gärna se lite mer fingertoppskänsla från polisens sida.

Att mediabevakningen av reggaefestivalen varit hårt vinklad visar en undersökning av Max Schüllerqvist vid institutionen för medie- och kommunikationskunskap på Uppsala universitet. Schüllerqvist har granskat vad som förra året skrevs om festivalen i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning respektive Nya Wermlandstidningen och sedan ställt det mot vad samma media skrev om Arvikafestivalen.

Trots liknanade besökssiffror och ungefär samma antal polistillslag handlade två tredjedelar av medias bevakning av reggaefestivalen om polisiära insatser. Motsvarande bevakning för Arvikafestivalen i riksmedia var noll. Samma låga intresse, noll, visade riksmedia för musiken på reggaefestivalen.
– Jag kände på mig att det skulle vara en skillnad i bevakningen av festivalerna, men att den skulle vara så här stor kunde jag inte ana, säger Max Schüllerqvist.

Hos Uppsalapolisen säger den ansvarige, Pär Halldén, att polisen tar till sig den kritik som framkom i fjol. Han säger till Upsala Nya Tidning att man alltid strävar efter att ge ett bra och professionellt bemötande.

– En del uppfattade inte att de civilklädda som ingrep var poliser. Vi ska bland annat bli bättre på att legitimera oss vid ingripanden.

Lars Nylin

http://www.uppsalareggaefestival.se/