31 juli 2009

Topplistan v 31: Molly Sandén åter på topp 20

Sommaren genom har topplistorna varit förvånansvärt händelserika. Men vecka 31 inträdde den stora sommarstiltjen. De mest spektakulära nyheterna är en återkomst och en ärrad klättrare.

Albumlistan vecka 30 är i toppskiktet i princip en karobonkopia av veckan innan. Gasolin fortsätter att toppa med sin samling och även längre ned är positionerna sig lika. Isländska Yohanna, som fick sitt genombrott med andraplatsen i Eurovision Song Contest i våras, är bästa nykomling på plats 28 med Butterflies and Elvis [Warner Music]. Med detta har vi faktiskt klarat av hälften av nyheterna på topp 60. Den andra är ännu ett Michael Jackson-album. Entré på plats 47 gör samlingen Michael Jackson & Jackson 5 [Universal TV].

Den mest anmärkningsvärda förändringen på veckans albumlista är istället att unga Bert Karlsson-fyndet Molly Sandén kommer åter till listan med debutalbumet Samma himmel och gör det så högt som på position 16.

Även singellistan är sig lik från senast. Här är det två klättrare man lägger märke till: Style rusar från 32 til 8 med snart 30-åriga hiten Vill ha dej, igen [Universal Music] medan Idol-tvåan Alice tar sig från 26 till 12 med Lady Luck [S Music/Warner Music].

Men det finns även en nykomling en bit ner. Magnus Carlsson går in som nummer 18 med This Is Disco [Freestar Music].

Noterbart på övriga listor: den klassiska listan toppas av två album som sålt platina eller mer: The Priests självbetitlade album har nått platian medan Paul Potts med One Chance nått dubbel platina [båda albumen Sony Music].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/