17 juni 2009

i korthet

Den här veckan har MI:s musikrecensent Claes Olson bland annat lyssnat på nya album med Jaqee, Bongo Brains, Universal Love, Lady Sovereign, Svenska Lyxorkestern och Hans Edler.

Jaqee Kokoo Girl [Enjovu Sounds / Rootdown Records / Border]
Samtidigt som Jaqee är en av den svenska musikscenens absolut största – men för den större publiken fortfarande snudd på helt oupptäckta – personligheter, så har hon med sin sarka sång och naturliga musikalitet en makalös förmåga att finna sig i musikaliskt helt väsenskilda sammanhang. Efter Nationalteatern, Bohuslän Big Band och Håkan Hellströms Orkester presenterar Jaqee nu en djupt rotade reggaeplatta – inspelad i Tyskland!
Hela albumet andas energiskt uppåt-uppåt-uppåt och studsar obehindrat från skönaste roots till snabb ska och modernare reggaebeats. Titellåten Kokoo Girl låter (i positiv bemärkelse) som en bortglömd pärla från den brittiska scenen 1979-80. Tyska producenten Teka har tidigare arbetat med Ziggy Marley och har bl.a del i hiten Need To Tell You This. CO

Svenska Lyxorkestern En underbar tid med Svenska Lyxorkestern och vänner [Svenska Lyx Records / EMI]
Svenska Lyxorkestern är en konstellation vars välmeriterade musiker Hans Gardemar, Bosse Persson, Janne Bengtsson, Peter Milefors, Peter Gardemar och Magnus Bengtsson genom åren har backat upp såväl Björn Skifs, Lena Ph, Martin Stenmark och Povel Ramel som Orphei Drängar och Allmänna Sången. Den sistnämnda universitetskören från Uppsala medverkar här i två egna nummer och hörs dessutom tillsammans med Jeanette Köhn i ett tredje spår. I listan över medverkande vänner på skivan återfinns dessutom såväl Björn Skifs som Claes Eriksson, Margareta Bengtsson, Niklas Strömstedt, Louise Hoffsten, Peter Lundblad, Bengan Jansson och Janne Åström. Producenten Leif Larssons säkra hand (som även skrivit större delen av musiken) håller dock samman albumet och skapar ett ljudmässigt rikt varierat koncept.
Tisdag 4 augusti medverkar Svenska Lyxorkestern med gäster i sommarens final av Allsång på Skansen. CO

Bongo Brains featuring Stefan Sundström Royal Straight Flush [BB / Border]
Svenska Bongo Brains fogar samman ruffiga Stones-riff, bluesylande, mäktig orgel och stadiga beats till något av den råaste reggaemix som någonsin hörts. Den stenhårda rockgitarrerna – som ärligt talat nästan skulle kunna vara ”Richards/Wood-samplingar” – möts i maffiga ljudbilder och fränt attackerande spår som frustar, svettas och vrider på sig rytmiskt. Howlin Wolf’s Who’s Been Talking är enda rena covern och behandlas på ett respektfullt sätt avspänt respektlöst (sic). Stefan Sundström har översatt Dan Andersson och gör Homeless till ett av albumets starkaste spår. Bongo Brains musik känns säkerligen ännu starkare live – nästa chans att uppleva bandet i dess naturliga element är på Peace & Love26 juni. CO

Universal Love All Those Little Things [IAM Music]
Malmö-konstellationen Universal Love består av sångerskan Kristin M-E och låtskrivaren, producenten, programmeraren och gitarristen Richard S. Duon har jämförts med bland andra St Etienne, men är snarare summan av flera olika influenser. En genrekategorisering placerar konstellationen i facket för electro – men Richard S förkärlek för såväl nittiotalets New Order-sound som Giorgio Moroders sequenser-drivna Donna Summers-produktioner bidrar till extra dimensioner och djup.
I fredags gjorde Universal Love stor succé på sin spelning inför 350 jublande personer på Debaser i Malmö, en releasespelning som på förhand uppmärksammades stort av både Sydsvenska Dagbladet och City. Universal Love har redan en växande skara fans och det här albumets nio spår i kombination med duons styrka som live-akt gör att det här electroprojektet tveklöst förtjänar minst ett litet utropstecken i kanten. CO

Hans Edler Remember The Sixities [Merix / BAM]
Hans Edlers långa karriär började redan på sextiotalet och trots senare sjuttiotalsexperiment med tidig synthmusik och technopop-satsningar på nittiotalet, så är det i det decenniets popmusik som sångaren har sina rötter. På sitt nya album sjunger han 20 låtar, som alla tillhör de mest kända pärlorna från epoken – från The Night Has A Thousand Eyes till Let’s Dance (som i Ola & The Janglers version för övrigt var den första stora svenska popexport-låten och faktiskt klättrade i de nedre regionerna på Billboard-listan 1969). Utöver dessa titlar och andra klassiker som Runaway, Walk On By, Sealed With A Kiss, Apache (med Edler på lead guitar), If I Had A Hammer, och You’re Sixteen, finns här även en ny version av Hans Edlers egen komposition Remember – som 1965 var en stor hit med gruppen We 4 (fortsättningen på Edlers första band Ghost Riders, som Edler ledde under artistnamnet Mike Doughan). CO

Lady Sovereign Jigsaw [Midget Records / Playground]
Framgångarna med genombrottslåten Love Me Or Hate Me och debutalbumet på Def Jam-etiketten för snart tre år sedan blev för mycket för Lady Sovereign. När hon nu återvänder till scenen gör hon det på en egen indiedistribuerad etikett – och med ett album vars titel precist summerar dess innehåll. De tio spåren rymmer allt från electro, hip hop och kaxig britpop till The Cure-samplingar (singeln So Human) och den grime hon presenterade på debuten. Summa summarum: Ett färgstarkt pussel av olika bitar klubbmusik. Såväl M.I.A. som Lily Allen är förstås givna referenser.
Ikväll framträder Lady Sovereign på F12 i Stockholm för att göra några låtar med dj-set. CO