11 juni 2009

Tomas Ledin – ur medelklassens perspektiv

Det bästa sättet att lära känna och förstå Tomas Ledin är knappast att läsa de ofta pinsamt förutsägbart nedvärderande recensioner som på en given signal brukar följa hans skivutgivningar. De recensionerna säger mer om recensentkåren än om artisten själv och hans produktion.
Det gäller även hans nya, nu aktuella album 500 dagar om året [Acasso / Universal].

Ett bra sätt att lära känna och förstå Tomas Ledin är däremot att läsa den krönika i Svenska Dagbladet som han själv författat och som publicerades igår (torsdag 11 juni), dagen efter att samma tidning sågat hans nya album och gett det betyget ”dålig” (2/6) – dock bör påpekas att Ledin förmodligen inte läst den kritiken när han skrev sina rader. SvD:s Elin Unnes ondgör sig över skivan och menar att den ”både låter och ser nästan exakt likadan ut som de flesta andra skivor han släppt. Det är som vanligt en deppig dussinprodukt fylld med smöriga semestervisor där Ledins nästan komiskt inställsamma sång är mixad högt över det förutsägbara gitarrplocket…” (apropå begreppet ”förutsägbarhet”). Unnes ironiserar även över Ledins förhållande till medelklassen – det förhållande som råkar vara själva kärnan i upphovsmannens egen SvD-krönika! Där skriver Ledin att medelklassen är ”den stora delen av mänskligheten som aldrig får uppmärksamhet, åtminstone inte i min lilla del av världen, rockmusiken…. () …man sjunger aldrig om den, eller gör teater eller skriver böcker…”
Tomas Ledin avslutar sin krönika med konstaterandet att ”medelklassen är mitt perspektiv”. Och där har vi en del av förklaringen till både hans storhet och popularitet, som varför han nästan alltid tvingas löpa gatlopp i recensenternas spalter.
500 dagar om året är kanske inte Tomas Ledins största ögonblick eller mest klassiska album – men det befäster tveklöst hans position på den svenska musikscenen. Och en låt som Atlantkustens kyliga smekning skildrar en unik känsla i ett unikt ögonblick i en speciell människas liv, samtidigt som det fångar upp betydligt många fler. Liksom det redan tidigare utgivna Håll ut. Liksom Ledin.

Claes Olson

Artist: Tomas Ledin
Album: 500 dagar om året
Bolag: Acasso / Universal
Release: 10 juni