9 juni 2009

Massor av Kiss

För att uttrycka det enklast: tre år efter att DVD-serien Kissology började släppas i USA ges nu seriens tre DVD-boxar även ut i Sverige.

Efter att vi klarat av dessa basfakta blir det genast betydligt mer att hålla reda på. Kissology innebär nämligen Kiss i så många aspekter att den ej invigde snabbt tappar kollen.

I grunden handlar det om summeringar av tre huvudperioder i den välsminkade New York-gruppens karriär. Kissology 1 – som släppts i dagarna och gick in på DVD-listans plats fyra – täcker åren 1974-77. Kissology 2 summerar åren 1978-81. Kissology 3 rundar i nuläget av med åren 1992-2000. Det har dock talats om ytterligare utgåvor. Den som suktar efter mängder av Kiss kan glädja sig åt att företrädare för gruppen talat om upp till en Kissology 10

Nu aktuella Kissology 1 släpptes ursprungligen i USA hösten 2006. Den innebär två skivor med i huvudsak liveupptagningar inklusive fyra kompletta konserter. Ibland blir det tjatigt för den normalintresserade. Klassikern Firehouse klaras t ex av i sex olika versioner. Men för Kissologen blir det å andra sidan en mycket heltäckande summering av bandets första steg. Dokumentären So It Goes är däremot högintressant för alla som någonsin fascinerats av gruppen.

Boxen medföljs av en bonusskiva som för att försvåra begreppen kommer i tre olika versioner beroende på vilken variant av boxen man har fått fatt på. I MI:s recensionsexemplar handlar det om en konsert i Maryland 1977. I andra boxar får man som bonus en spelning i Madison Square Garden 1977 respektive en i Detroit 1976.

Boxen medföljs av en 20-sidig bok och en replikaklisterlapp i form av backstagepasset från gruppens Spring Tour 1975.

Kissology 2 släpps i Sverige 27/7 medan Kissfansen får vänta på Kissology 3 till 5/10.

Lars Nylin

Artist: Kiss
Titel: Kissology 1
Bolag: Eagle Vision/Playground Music
Releasedatum: 1/6