5 juni 2009

Sonic Youth befäster sina positioner

Efter att i snart 30 års tid kontonuerligt ha tänjt rockmusikens ramar och förändrat dess form likt få andra, befäster det nyligen Sverige-aktuella New York-bandet Sonic Youth på sitt nya album The Eternal [Matador / Beggars Banquet / Playground] sin position i frontlinjen.
Spåren är fyllda av ekon från bandets rika karriär och de nya låtarna för tankarna till såväl de allra första stegen efter bildandet på The Noise Festival sommaren 1981 som klassiska EVOL (-86), milstolpen Daydream Nation (-88) och mitt personliga favoritalbum A Thousand Leaves (-98).

Kim Gordon må vara hyllad som en av den amerikanska alternativscenens största kvinnliga ikoner, men i rollen som sångerska är hon ändå snarast underskattad. I singeln och öppningsspåret Secret Trickster – byggt på vackert brutala och avigt snedställda dissonanser över ett rudimentärt rakt komp på trummor och bas – placerar hon sig med självklarhet på bredvid Patti Smith och PJ Harvey på podiet. Fascinerande Anti-Orgasm är bara en av flera låtar som rymmer ett hav av de frenetiska gitarrklanger som varit bandets signum och främsta kännetecken ända sedan starten.

The Eternal är inget gigantiskt jättekliv framåt. Inte heller innebär den nya medlemmen Mark Ibolds medverkan någon som helst förändring av kompassriktningen.
Men det här känns ändå tveklöst som en av bandets absolut starkaste plattor i hela deras digra katalog.

Claes Olson

Artist: Sonic Youth
Titel: The Eternal
Bolag: Matador / Beggars Banquet / Playground
Release: 10 juni