4 juni 2009

4 snabba till David Maloney

I sommar arrangerar bokningsbolaget AEG festivalen Sonisphere, som med Metallica som huvudakt kommer att turnera i hela Europa. I Sverige är Sonisphere en endagsfestival i Hultsfred med flera kända band – både svenska och internationella – i startfältet.
David Maloney, vd för AEG Live Sweden AB, berättar om festivalen och vad han i övrigt tror om årets rekordsommar.

Kan du berätta lite om hur idén föddes och hur planen har utvecklats?
– Idén kommer från grundaren av Monsters of Rock och Download-festivalen och bygger på en turnerande festival med artister i världsklass på klassiska platser runt om Europa. Publiken får se de största artisterna i ett festivalformat som de inte är vana att se dem i. Upplägget är att publiken skall kunna se alla artister på festivalen utan att det krockar, därav de två scenerna som akterna alternerar mellan. Många gånger har man ju varit på festival och flera artister man vill se spelar samtidigt, vilket alltid är lika irriterande.

Hur kommer det sig att ni valt att förlägga den svenska festivalen till just Hultsfred?
– Hultsfred är den mest historiska och klasisska festivalplatsen i Sverige. Stämningen och infrastrukturen på Hultsfred är svår att överträffa.

I sommar arrangeras det både fler och större musikfestivaler än någonsin i Sverige. Givna vinnare är väl både publiken och banden som får fler speltillfällen, men finns det någon risk att vissa aktörer – till exempel bokningsbolag – på något vis påverkas negativt av den hårda konkurrensen?
– Bokningsbolagen påverkas inte negativt i sommar, tvärtom, som bokningsbolag får man ju ut fler artister på fler platser än någonsin. Däremot kan respektive festivalarrangör få det tufft om inte antalet besökare ökar i samma takt som konsertutbudet och festivalerna. Valmöjligheten för publiken denna sommar är större än någonsin, det är ju inte bara nya festivaler utan även utbudet totalt sett är större.
– Men jag tror tyvärr att denna monstersommar kan ge en negativ effekt på biljettförsäljningen i höst och även att den kommer att påverka antalet speltillfällen för artisterna i Sverige.

Vilka tror du själv är vinnarna – och eventuellt förlorarna – i sommarens festivalutbud? Och är det någon särskild festivalspelning du själv ser fram emot?
– Vinnarna är självklart publiken, med detta utbud finns det något för alla och mycket för många. Men om man pratar festivaler i allmänhet så är det helt fel att kategorisera vinnare eller förlorare.
– Alla festivaler kommer inte att nå ända fram publikt eller ekonomiskt. Det är tack vare alla kreativa personer runtom i Sverige som vågar riska både tid och pengar för att skapa en festival som Sverige har fått ett festivalutbud av den kaliber som vi nu har. Vore det inte för dessa personer blir det ju den svenska publiken som blir de stora förlorarna.
– Den festivalspelning jag själv ser fram emot mest är tveklöst Metallica på Sonisphere. Att få se Metallica för första gången på en festival i Sverige är historiskt. Metallica levererar alltid och är förmodligen det bästa livebandet just nu. Jag är ett troget fan av Metallica och har sett dom i alla tänkbara format, men jag kan knappt vänta på att få se dem ta över scenen den 18 juli i Hultsfred!

Claes Olson