29 maj 2009

Topplistan v 22: Måns Zelmerlöw toppar albumlistan

Efter nio veckor på listan toppar till sist Måns Zelmerlöws nya album. Starka entréer gör Johan Palm, The Poodles och Tingeling-gänget. På den klassiska listan börjar Cecilia Bartolis dominans bli historisk.

Efter nio veckor på listan toppar till sist Måns Zelmerlöws nya album. Starka entréer gör Johan Palm, The Poodles och Tingeling-gänget. På den klassiska listan börjar Cecilia Bartolis dominans bli historisk.

För nio veckor sedan startade Måns Zelmerlöw på albumlistans fjärde plats med MZW [Warner Music]. Albumet har sedan rört sig upp och ner på topp 30. Men efter intensiva signeringsturnéer och promotion på sistonen klättrar albumet denna vecka från plats elva till ett.

På plats tre finns nykomlingen Johan Palm med My Antidote [Sony Music]. Den hittills mest uppenbara vinnaren av säsongens Idol är bästa nykomling. Även om The Poodles gör ett gott försök och placerar nya Clash of the Elements [Rosehip Alley Records/Universal Music] på plats fem.. En tredje nykomling på topp 10 är den svenska melodifestivalens kommersiella vinnare, Tingeling/Kapten Krok som nu når listans åttonde plats med Grotescos Tingeling [Grotesco Global Media Group/Nordisk Film].

Övriga nykomlingar på en i övrigt relativt stabil albmlista: Nummer 13 blir Paul Potts med Passione [Syco/Sony Music]. Jack Vresswijk startar på plats 35 med Sjunger Vreeswijk [Lionheart/Universal Music]. Manic Street Preachers är på plats 37 med Journal For Plague Lovers [Sony Music]. Det mycket haussade Brooklyn-bandet Grizzly Bear startar som nummer 41 med Veckatimest [Warp/Border]. På plats 44 gör de gamla parhästarna Eric Clapton och Stevie Winwood en av två listentreer denna vecka med livealbumet Live from Madison Square Garden [Warner Music]. 1980-talsgiganterna Madness återkommer som nummer 47 med The Liberty of Norton Folgate [Naive/Playground]. På plats 52 finns det åttonde albumet från tyska Primal Fear, med titeln 16.6 [Frontiers/Bonnier Amigo Music]. Veckans sista nykomling på topp 60 är Jönköpingssonen Jonathan Fagerlund med Welcome To My World [Universal Music].

Singellistan är jämfört med förra veckan relativt lugn. Starkast start gör Anders Fernette (f d Johansson) med Hungry Eyes [MMS Records/Monk Records/Universal Music] på plats sju. Den andra nykomlingen är rockbandet och bolagskollegan Lillasyster med låten Andreas [Tjockis Records/MMS Records/Universal Music].

De övriga listorna är även de jämförelsevis stabila. Mest anmärkningsvärt är att det tyska schlagerbandet Die Flippers går in som tvåa på Midpricelistan med albumet Sehnsucht Nack Irgendwo [RCA /Sony Music] och att paret Clapton/Winwood går in högst på DVD-listan med filmversionen av den konsert i februari 2008 som även syns på albumlistan.

Till sist: MI kan inte låta bli att häpna över Cecilia Bartolis dominans på den klassiska listan. Den italienska mezzosopranen står nu för sex av de tio bästsäljande klassiska titlarna. Ny denna vecka är samlingen A Portrait från 1995, den går in på plats sju. I topp finns 2007 år succéalbum Maria. Samtliga är släppta av [Decca/Universal Music].

Lars Nylin

Länk till http://www.sverigetopplistan.se/