19 maj 2009

Lennart Persson död

Musikskribenten Lennart Persson avled på måndagen efter en kort tids sjukdom. Musiksverige förlorade därmed en mångsysslande musikälskare med en unik förmåga att vidareförmedla sin passion.

Lennart Persson var sedan drygt 35 år en av landets mest respekterade musikskribenter. Först i Arbetet, från 1973, och senare i tidningar som Sydsvenska Dagbladet, Expressen, Kvällsposten, Schlager, Pop, Bibel och Sonic porträtterade och recenserade han artister med en precision som många menar är det skarpaste som Sverige upplevt inom populärmusiken. Inte minst kom hans förmåga att fånga musiken till uttryck i de egna tidningarna Larm och Feber. I hans kritikerhyllade böcker, den senaste utgiven 2008, visade han att det även gick att göra litteratur av förmågan.

Utöver journalistiken var Lennart Persson en alltid närvarande mångsysslare i musik. Han var i många år delägare i skivbutiken Musik och konst i hemstaden Malmö. Han var i tre decennier ansvarig för Bibliotekstjänsts urval av populärmusik till landets bibliotek. Fram till sin död satt han även i Kulturrådets referensgrupp för fonogramstöd. Persson hade även en kort men framgångsrik tid som musikproducent, 1978 stod han bakom debutalbumet från Malmögruppen Problem. Senare har han pysslat med skivor i rollen av sammanställare, senast härom året som delaktig i serien "Feber".

Bland det sista Lennart Persson skrev var en hyllningsbok till den jubilerande skivbutiken Pet Sounds i Stockholm.

Lennart Persson blev 58 år. Han efterlämnar hustru, två barn från ett tidigare äktenskap och två barnbarn.
Lars Nylin

Foto: Per-Anders Jörgensen (för Reverb Förlag 2008)