6 maj 2009

Andreas Tilliander – blickar bakåt, men fortsätter framåt

Depeche Mode har vid flera tillfällen uttryckt sin beundran för Andreas Tilliander, vilket med tanke på den svenska electro-kungens förmåga att skapa skimrande ljudproduktioner inte alls särskilt överraskande. Tilliander hör tveklöst hemma på den internationella scenen.
På sitt nya album Show – den efterlängtade uppföljaren till World Industries från 2005 – tar Andreas Tilliander ytterligare ett par steg framåt. Med hjälp av lite äldre samplers och synthar i maskinparken låter han samtidigt en lätt retro-technoanda besjäla flera av de tio spåren.

Redan med det suggestivt pumpande öppningsspåret 909 Problems fångar Tilliander in lyssnaren med skönt hypnotiska rytmer. Musikaliskt handlar den elektroniska mixen om en blandning av modern electro, techno, deep house, acid (!), dub – och pop.
Det första smakprovet från albumet var singeln Caught In A Riot, där David Fransson från New Moscow svarar för både text och sångmelodi – och det är just melodiernas generellt mer framträdande plats som utgör den största skillnaden mellan det här albumet och Tillianders tidigare soloalster. Fransson medverkar även i ytterligare två spår och Henric de la Cour (Strip Music, tidigare Yvonne) & Johan T Karlsson (från Familjen – med vilka Tilliander turnerat som extramedlem) bidrar till dovt dramatiska Medicine – som trots att den snarast andas Depeche Mode lustigt nog har en versmelodi som osökt för tankarna till… Steely Dan!
Mest spektakulärt är dock att Jocke Berg från Kent gör ett av sina ytterst sällsynta gästspel i ett spår med titeln Arlanda – till vilket han i likhet med ovannämnda gäster själv har skrivit både text och sångmelodi. Från Kent medverkar även basisten Martin Sköld, som ger avslutningsspåret Spurs en extra dimension – utan att dramatiskt förskjuta ljudbilden alltför långt bort från Andreas Tillianders sköna värld.
En stilla förhoppning är att den svenske elektronikmästaren med det här albumet nu får möjlighet att nå ut till en större publik än han tidigare har haft – såväl här på hemmaplan som internationellt.

Claes Olson

Artist: Andreas Tilliander
Album: Show
Bolag: Adrian Recordings / Border
Release: 6 maj

Länk:

Andreas Tilliander
www.myspace.com/andreastilliander