3 maj 2009

Topplistan v 18: Dylan regerar även vid 33

Bob Dylan Life är veckans klättrare på albumlistan. På singelfronten heter vinnaren – trots att de nu är maj månad – Dead by April. Även Promoe, Boppers och Cult of Luna gör starka entréer på skilda listor.

Bob Dylan fick se sitt 33:e studioalbum göra en stark start på den svenska albumlistan. Together Through Life [Columbia/Sony Music] följer denna vecka upp Dylans Sverige-besök nyligen genom att gå direkt in på listans andra plats. Bara Depeche Mode sålde mer. Veteraner på listan är även svenska The Boppers. Drygt 30 år efter att de första gången placerade sig på listan startar nya Vibration [Bonnier Music/BAM] på plats 7. De övriga nykomlingarna på topp 60 är med ett undantag färskare namn.

Melody Club gör premiär hos Sony med att placera Goodbye To Romance [Epic/Sony Music] som nummer 18. Malmösångerskan Pauline återkommer med Never Said I Was An Angel [Bonnier Music/BAM] och når position 26. Leksandspoeten Stiko Per Larsson gör med sitt andra album Kap farväl [Marley/Border] debut på plats 30 och slår därmed redan nu föregångarens topp-placering 41. Nya Göteborgsrockarna Foobar The Band startar på nummer 32 med Your Fiend My Friend [Fob/Border]. Detta medan Uppsala-proggarna Vilebråd placerar Ultrarapid [Transubstans/Border] på plats 59. Den övrige veteranen på listan är Magnus Lindberg vars comeback Ett eget liv [Harvest/Emi] första veckan hamnar som nummer 29.

Ett starkt kliv på listan gör Veronica Maggios Och vinnaren är [Universal Music] som på sin 53:e vecka ännu en gång når topp 10, närmare bestämt klättrar det platinabelönade albumet från 13 till 8. Än mer markanta lyft gör dock Kevin Borg och Maia Hirasawa. Borg klättrar från 39 till 13 med The Beginning [Ariola/Sony Music] medan Hirasawa tar Gbgvssthlm [Razzia/BAM] från 42 till 17.

I motsatt riktning går Moneybrother vars nya Real Control [Hacka/Universal] faller från fyra till 15.

På singellistan finns Göteborgsbandet Dead by April i topp. Efter sju veckor på listan klättrar Losing You [Universal Music] lika många steg och blir etta, gruppens första. Starkaste entré gör Promoe som i delvis nytt skivbolagssammanhang startar på plats fem med Svennebanan [Pope/Universal Music]. Längre ner på listan debuterar 5th Sonic Brigade på plats 43 med The Whooo Song [OMM/Sound Pollution]. Veckans klättring genomför Green Day som tar Know Your Enemy från position 49 till 10.

Största förändringen på samlingslistan är att Absolute Kidz 26 [Eva/Sony Music] är nykomling på plats 3. På DVD-listan går Cult of Luna in på samma placering med livedokumentationen Fire Was Born [Earache/Sound Pollution]. Ny på den listans femte plats är Emil Jensen med 300 Emil [Adrian/Border].

Klassiska listan är relativt oförändrad men ser en nykomling i Elina Garanca med Bel Canto [DG/Universal Music]. Midpricelistan har som bästa nykomling barnskivan I förortsskogen [Riverside/BAM] medan den klassiska motsvarigheten presenterar sin starkaste nykomling i skepnad av Einojuhani Rautavaaras Cantus Arctius [Naxos] på plats 4.

Lars Nylin

Länk till www.sverigetopplistan.se