29 april 2009

Theresa Andersson: tassande fara

En annorlunda personlig resa behöver inte nödvändigtvis skapa annorlunda musik. Men i fallet Theresa Andersson är det utan tvekan så. Som 18-åring flyttade Andersson från Slite på Gotland i mitten av 1990-talet till New Orleans. Där har hon sedan dess, påverkad av det unika lokala musikklimatet, mejslat fram en version av singer/songwriter-pop som är garanterat…annorlunda.

Några läsare av MI kanske var bland de 800.000 från hela världen som förra året hittade hennes "köksvideor" till låtarna Birds Fly Away respektive Na Na Na. Nu anländer i distribution av Playground ett första album med Andersons lätt överjordiska folkpop. Som också det är inspelat hemma i Anderssons kök. I produktion av Tobias Fröberg (också han gotlänning) och mix av Linus Larsson (rätt gissat, han är Gotlandsbaserad) är Hummingbird, Go! ett album av den sort där man ständigt hittar mer. Bortom de till synes mjukt melankoliska visorna finns hela tiden en edge av tassande fara. Lite som hos Frida Hyvönen häromåret eller hos Stina Nordenstam längre tillbaka i tiden.

Snacket kring Theresa Andersson har redan börjat gå i USA. Tidningen Rolling Stone skrev exempelvis när albumet släpptes av Basin Street Records i Nordamerika i höstas: "Recalls a spacier, sultier Feist." Senare har hon bl a gästat Conan O'Briens pratshow. Men nu börjar även Sverige så sakta upptäcka denna enmansorkester. Svenska Dagbladet och tidningen City har redan höjt plattan till skyarna och fler lär ansluta till hyllningskören. Till helgen, 3/5, presenteras Andersson lämpligt nog i Sveriges Televisions "Veckans konsert", i en inspelning gjord av Lars Sjögren på Mosebacke i Stockholm förra året.

Theresa Andersson turnerar i Nordamerika till slutet av maj. Men i sommar kommer hon hem för en lång serie spelningar i Stockholm och – inte minst – på Gotland. I Stockholm handlar det om nämnda Mosebacke Etablissemang men även om Stockholms Jazzfestival. En syn att önska då är att hon gästas av legenden Allen Toussaint, som anlände i sin champagnefärgade Rolls Royce för att göra ett gästspel under inspelningarna. En annan gäst är Ane Brun, som sjunger i albumets enda svenskspråkiga låt, Innan du går.

Lars Nylin

Artist: Theresa Andersson
Titel: Hummingbird, Go!
Bolag: Basin Street/Playground
Release: 24/4

Länkar:

www.theresaandersson.com
http://www.myspace.com/theresaanderssonmusic