24 april 2009

Topplistan vecka 17: Depeche Mode direkt i topp

Depeche Mode tillhör de artister som har popvärldens mest trogna supporterskara. Så även i Sverige. Den här veckan går det nya albumet Sounds Of The Universe rakt in på den svenska albumlistans första plats. En annan stark nykomling är Moneybrother som placerar sig fyra.
På singellistan fullföljer Johan Palm sin klättring upp till förstaplatsen. Det mest anmärkningsvärda på övriga topplistor är att Lasse Stefanz rusar in rakt som etta med sin färska DVD.

Trots måttligt bemötande av recensenterna kan inget hejda Depeche Mode när de åter igen släpper ett nytt album. Nya Sounds Of The Universe [Venustone / Mute / EMI] tar omedelbart över förstaplatsen på albumlistan och förra veckans etta Caroline af Ugglas petas ned till position två, samtidigt som förra veckans raket Jesus Christ Superstar faller till plats sju.
En annan stark entré är Moneybrothers första utgivning via Universal. Nya albumet Real Control [Hacka Industries / Universal Music] inleder på plats fyra. Den tredje anmärkningsvärda förändringen på topp 10 är att Kings of Leon återkommer med albumet Only By The Night [RCA / Sony]. Ska amerikanerna till sist få det tunga genombrott de nått i t ex Storbritannien även här?
En remarkabel klättring gör även Sony-kollegan Marit Bergman vars The Tear Collector [RCA / Sony] inlett tveksamt men nu rusar upp från 48 till plats 14. Återkommer gör också blekingepoeten Caj Karlsson, vars Tillsammans med mig [Warner Music] nu är på plats 18.
Sista svenska nykomling på topp 60 är sleazerockarna Mad Lee Riot som med nya Terra In Congnito [Liqur Pond/Sound Pollution] kliver in på plats 48.

På singellistan fullföljer Johan Palm sin klättring från 27 till två med att nu placera Emma-Lee [Columbia / Sony] på högsta positionen. Göteborgsbandet Hardcore Superstar gör stark entré på plats fem med Beg For It [Gain / Sony]. I övrigt är det ganska lugnt på singelfronten, även om Eminem är ny på plats 24 med We Made You [Interscope / Universal].

Lugnt är det även bland samlingarna, med undantaget att Absolute Music 60 [EVA / EMI] återkommer till första platsen. På Midpricelistan märks det att Caroline af Ugglas nått en ny publik med sitt schlageräventyr. Hennes Joplin på svenska [V2 Music / Universal] toppar nu listan.
Den klassiska listan ser en intressant nykomling på plats fem i B Tommy Anderssons Satyricon [Phono Suecia / CDA] med den klassiska Midprice-motsvarigheten är sig lik. Rakt genom Naxos-titlar ännu en vecka toppat av Leif Strands Gryning [Naxos].
DVD-listan har däremot ett delvis nytt ansikte. Lasse Stefanz går direkt in på tätpositionen med nya Ingen dans på rosor [Mariann / Warner Music] och fortsätter alltså sin långa svit med listettor.

Lars Nylin