17 april 2009

Topplistan v16: Jesus Christ, vilken entré!

Ola Salo och den övriga ensemblem bakom uppsättningen av Jesus Christ Superstar på Malmöoperan är veckans raket på albumlistan. Albumet från föreställningen går direkt in på listans andra plats, endast slagen av Caroline af Ugglas. På singellistan klättrar Johan Palm från plats 27 till nummer två. Listornas tredje raket denna vecka är DVD:n från Melodifestivalen 2009 som gör entré på DVD-listans första plats.

Förra veckan blev den hårt kampanjade Kent-boxen en albumetta som förvånade många i branschen. Den här veckan är åter Caroline af Ugglas i topp med albumet Så gör jag det igen [Siliton/Univeral]. Detta medan Kent nu hittas först på plats 26.

Tyngsta nykomlingen är denna vecka Jesus Christ Superstar med Malmö Opera, kör och orkester [Universal]. Med Ola Salo som Jesus har föreställningen gått för fulla hus på Malmö Opera och Musikteater och intresset fortsätter nu alltså i albumformatet.

Stark entré gör även Lisa Ekdahl, som får se kritikerhyllade Give Me That Slow Knowing Smile [Sony Music] gå in på plats sju. En annan stark nykomling är Neil Young vars Fork In The Road [Reprise/Warner Music] startar på plats 11. Smålänningen Ola Salo följs upp av att Jönköpingsbon Mattias "John ME" Edlund placerar sitt debutsololbum I Am John [Sony/Epic] som nummer 29. Det göteborgska Kultiration når med sitt fjärde själbetitlade album [I-Ration/Border] en entré på plats 32.
Längre ner på listan anländer Laura Pausini med Primavera in anticipo [EastWest/Warner Music] på plats 43. Svenske Kristoffer Åström med Sinkadus [Startracks/BAM] startar på plats 57 och blir alltså veckans femte svenska nykomling på topp 60.
En klättrare i de övre regionerna av listan är H.E.A.T. Hårdrockarna från norra Stockholm hoppar från plats 29 till tio med det självbetitlade debutalbumet [Stormvox/Playground]. Agnes klättrar ännu mer med Dance Love Pop [Roxy Recordings/NFM]. Från 50 till 12. Återkommer till listan gör Hello Saferide (plats 24) och Salem (plats 31).

Mest anmärkningsvärt på singellistan är att Johan Palm klättrar från poistion 27 till två med Emma-Lee [Sony Music] medan Måns Zelmerlöv gör det nästan motsatta genom att rasa från två till 18 med Hope and Glory [Warner Music]. Klättrar starkt gör även Dead By April, från 18 till åtta med Losing You [Universal].

På samlingslistan finns en stark nykomling i form av Svenska Dansband Bugg [Scranta/BAM] som går in på plats sju. På DVD-listan är Melodifestivalen 2009 [M&L/Warner Music] veckans enda nykomling, alla kategorier, som omedlbart placerar sig som nummer ett. På plats åtta återkomer här Melodifestivalen 2008 från samma bolag.

På klasiska listan är det inga större förändringar, detsamma på den klassiska midprice-listan. På midpricelistan återkommer däremot ABBA:s Arrival [Polar/Universal] som nummer ett.

Lars Nylin

Länk

SverigeTopplistan: www.sverigetopplistan.se