17 april 2009

I korthet

Fem aktuella utgivningar:
Neil Young Fork In The Road [Reprise / Warner Music]
Lisa Ekdahl Give Me That Slow Knowing Smile [Sony Music]
Doves Kingdom Of Rust [Heavenly / EMI]
Allen Toussaint The Bright Mississippi [Nonesuch / Warner Music]
The Flatlanders Hills and Valleys [New West / Playground]

Lisa Ekdahl Give Me That Slow Knowing Smile [Sony Music]
15 år efter debutalbumet, och lika många år efter hennes första och senaste Grammisar, visar Lisa Ekdahl på sitt tionde album att det kan bli nya statyetter kommande årsskifte. Den digniteten har helt klart den kollektion med nio nya sånger som under nästan två år mejslats fram i en studio på Söder i Stockholm.
För oss som trodde att Lisa var tillbaka vid de svenska texterna för evigt är det en smula ironiskt att hon sällan låtit "så mycket Lisa Ekdahl" som på denna engelskspråkiga platta – hennes första sedan 1998 års Lisa Ekdahl Sings Salvadore Poe.
Språkvalet har den fördelen att det sätter fokus på låtarna. De får chansen att smyga sig på lyssnaren på ett sätt som av svenska kollegor bara Sophie Zelmani brukar lyckas med. För produktionen av ett markant långsamt och lågmält album står Mathias Blomdahl (sju låtar) och Tobias Fröberg (två). Albumet har mixats av Ronny Lahti. Gäster på plattan är Ane Brun, Vanna Rosenberg, nämnde Fröberg, färöiske Teitur och israeliskan Keren Ann.
Apropå denna kosmopolitiska samlining så har de engelska texterna sin huvudförklaring i att detta är en del av Ekdahls internationella lansering. Hon har sedan 1990-talet haft en trogen publik i främst Frankrike, och det nya albumet kommer att med utgångspunkt i hennes franska bolag släppas i 14 länder under våren. Lisa Ekdahl kommer även att turnéra i Europa, en fortsättning på spelningar i bl a Brasilien och Portugal under 2008. LN

Neil Young Fork In The Road [Repris/Warner Music]
Ett album tillägnat ekologiska fordon är knappast vardagsmat i de tradrockiga sammanhangen. Men för en hyperamerikansk romantiker som Neil Young är detta helt naturliga utgångspunkter för 10 sånger. Fork In The Road är det fränaste och mest gitarrbaserade Young-albumet på lång tid. Det är en släkting till plattor som Zuma eller Re-Ac-Tor, utan att för den skull ha låtar som mäter sig med höjdpunkterna på dessa. Mest omedelbart intryck gör hippie-nostalgiska Just Singing A Song. Den som mest älskar sin Neil i Harvest-formatet bör fokusera på fjäderlätta Light A Candle. I sommar kommer Neil Young till Where The Action is i Stockholm. Kan man få fantisera om att vi innan dess – efter 15 års väntan – får ett korrekt datum för karriär-dokumentet Archive? LN

Doves Kingdom Of Rust [Heavenly / EMI]
Brittiska Doves fjärde album har fått ett mycket blandat mottagande i Sverige, men hyllats i hemlandet. I veckan gav Andres Lokko skivan betyg 5/6 i Svenska Dagbladet och kallade Kingdom Of Rust ”en insiktsfull svartvit dokumentär om medelålderns kroniska melankoli”.
Han uppskattar (med sedvanlig träffsäkerhet) ”Doves ambition att tonsätta den en gång så sorglösa nordengelska acid-house-generation, som mot all förmodan blev småbarnsföräldrar, skildes och just har firat sin fyrtioårsdag med några ytliga bekanta på sin finanskrisdrabbade lokala pub”…
Rent musikaliskt är spåren som klart intressantast när trion släpper sargen och tar ut svängarna ordentligt, som till exempel i öppningsspåret Jetstream – som inte bara delar titel utan även ljudbild med New Order. I ett helt annat spår rör man sig mot luftig 60-talsrock med sköna stämmor, i andra spår mot arenamakterna U2/Radiohead/Coldplays territorium. Närmare ett och ett halv års arbete i studion har som synes resulterat i en odiskutabelt flerdimensionell produktion. CO

Allen Toussaint The Bright Mississippi [Nonesuch/Warner Music]
Han har gjort gjort soul, funk, pop och åtskilliga andra genrer med omisskännlig New Orleans-touch. Men märkligt nog har det dröjt till i år och nya The Bright Mississippi innan pianisten Allen Toussaint presenterar sitt första renodlade jazzalbum. Idén lanserades ursprungligen av producenten Joe Henry, som tidigare bl a jobbat med Toussaint och Elvis Costello på albumet The River In Reverse. Men när Toussaint ger sig på verk av kompositörer som Duke Ellington, Thelonius Monk och Django Reinhardt låter det i varje ton som om pianisten från Mississippis delta aldrig tänkt på annat än just denna inspelning. LN

The Flatlanders Hills and Valleys [New West/Playground]
Outlaw-countryns egen lilla supergrupp släpper sitt fjärde album och möjligen är det deras starkaste. På Hills and Valleys fullföljer trion Joe Ely, Butch Hancock och Jimmie Dale Gilmore den följsamma glidning mellan country och avslappnat Texasgung som de först lanserade 1970, men tog till platta första gången år 2002. LN