8 april 2009

Enkät: MI tar tempen inför konsertsommaren

Larsa Gustafsson, Deaf & Dumb
Vilken av sommarens alla konserter/festivaler ser du personligen mest fram emot?
– Peace & Love bjuder som vanligt på en fräck blandning. Kul. Sedan tror jag att Electric Boys återförening nere på Sweden Rock kan bli hur bra som helst. Helt klart ett av Sveriges mest förbisedda band någonsin. Social Distortion nere på WCR och Nick Cave på WTAI kan nog även det bli två höjdpunkter i sommar. En sommar som överlag ser väldigt bra ut!

Det talas om ett överutbud av evenemang denna sommar, hur ser du på den saken?
– För oss älskare av livemusik ser sommaren onekligen kul ut och jag hoppas verkligen att ett stort utbud ger mersmak. Sedan är det bara att hålla tummarna att publiken hittar till evenemangen.

Vilket är ditt bästa festivalminne?
– Har många bra festivalminnen och det är svårt att säga vilket som är det bästa. Men i kategorin minnesvärda spelningar finns definitivt Southern Culture on the Skids Roskilde -95, Dale Watson Hultsfred -99 och Hellacopters Roskilde -97 med.

Pierre Hellqvist, Sonic
Vilken av sommarens alla konserter/festivaler ser du personligen mest fram emot?
– Accelerator har i min värld länge varit ett givet inslag, men när den nu är väck får det väl bli Where The Action Is – vars program i år framstår som en stockholmsk motsvarighet till Way Out West. God blandning mellan nytt och gammalt, svenskt och internationellt, hårt och mjukt. Och: festivaler i ens omedelbara närhet har jag kommit att premiera alltmer med åren…
– Ett besök på Way Out West är väl för övrigt också rätt sannolikt.

Det talas om ett överutbud av evenemang denna sommar, hur ser du på den saken?
– Det där snacket har gått i några år, inte minst i fjol, men visst: det blir allt tajtare. Rimligen blir det någon eller några av de stora festivalerna som åker på ett bakslag i år. När publiken börjar känna av den allmänt nedåtgående ekonomin är det väl inte omöjligt att festival/konsertbiljetter, som ju är en smärre investering nu för tiden, kan komma att prioriteras bort.

Vilket är ditt bästa festivalminne?
– Lätt generaliserat tänker jag inte främst på musik när festivaler förs på tal. Även om man givetvis sett mängder av magnifika spelningar, några rent livsförändrande, handlar de bästa festivalminnena för mig ofta om roliga möten, dråpliga episoder och något man kan navigera efter när man försöker överblicka sitt eget liv:
Det året anföll Loosegoats SA-tältet i Hultsfred,
Det året såg jag Jan Gradvall livs levande för första gången,
Det året gjorde jag misstaget att ringa och väcka Alex Chilton på hans hotellrum,
Det året slutade mina ben att fungera på presscampingen i Roskilde, etc.

– Numera använder jag mest festivaler till att se en kvart med någon artist här, tjugo minuter med en annan artist där, ja för att kvickt kunna bilda mig en snabb uppfattning om någons scenförmåga. Hela konserter har jag sällan tålamod med längre.

– Men, tio outplånliga festivalfavoriter: Docenterna, Hultsfred 1989; Union Carbide Productions, Hultsfred 1989; The Creeps, Hultsfred 1989; Velvet Crush, Roskilde 1995; Rocket From The Crypt, Hultsfred 1996; The Staple Singers, Lollipop 1997; Neutral Milk Hotel, Emmaboda 1998; Broder Daniel, Hultsfred 2001; Håkan Hellström, Hultsfred 2001; Hot Chip, Accelerator Stockholm 2006. Har nog glömt några där, men de får vi ta nästa gång.

Martina Ledinsky, Razzia Records
Vilken av sommarens alla konserter/festivaler ser du personligen mest fram emot?
– Where the action is. Hade gärna svarat Hultsfred, Arvika och Peace & Love också men då är jag bortrest och kan tyvärr inte åka dit.

Det talas om ett överutbud av evenemang denna sommar, hur ser du på den saken?
– Vi får hoppas att det inte regnar helt enkelt! Och att folk får tillbaka jobben så att de kan unna sig lite musik, fyllekäk och öl.

Vilket är ditt bästa festivalminne?
– Yvonne på Pampas på Hultsfred för hundra år sen var helt fantastiskt och alla roliga festivaler Sindy Kills Me härjade på förr i tiden. Alla var lika roliga har jag för mig, hehehehe…