25 mars 2009

Peter Björn och John flirtar med 80-talet

Efter 2006 års mäktiga internationella genombrott med visselhiten Young Folks och albumet Writer's Block har landets mest genreöverskridande popgrupp lekt lite kurragömma med sina fans. Soloprojekt har kombinerats med produktionsjobb (Björn Yttling är landets troligen mest efterfrågade producent). Förutom turnéer har PBJ bara hörts av i samband med förra årets egensinniga instrumentala bonusutgivning Seaside Rock.

Den egentliga uppföljaren till Writer's Block kommer först nu, och den som redan fallit för trions trippelbottnade pop lär knappast bli besviken. Gruppens femte album ”Living Thing” – exakt, titeln är hämtad från ELO:s 1980-talshit – är ett händelserikt collage av tidlös syntig pop, rockiga dansbeats, och texter som vrider och vänder på det bekanta ämnet frustrerad kärlek.

Trumprogrammeringarna, albumets musikaliska röda tråd, växlar från sydafrikanska township-jives i titellåten till Depeche Mode-atmosfärer i den kommande singeln It Don't Move Me. Men det kan lika gärna handla om referenser till OMD, Talking Heads eller Paul Simons ”Graceland”, det handlar ofta om flirtar med 1980-talet på Living Thing.

Nämnda Depeche Mode är också en komponent i PBJ:s kommande marknadsföring av albumet. PBJ är senare i år förband till Depeche Mode. När detta bekräftades späddes ytterligare på den initiala internationella hype som uppstått när Kanye West premiärspelade singeln Nothing To Worry About på sin blogg. Suget blev knappast mindre när videon till singeln Lay It Down visades på bloggen 1000 apor och sedan spred sig som en löpeld över världen.

Det nya albumet presenteras internationellt simultant bl a via MySpace. Prestigesajter som amerikanska Pitchfork.com har omfamnat bandet och just Pitchfork var först med att presentera det nya albumets omslag (av Jacob Frössén). Att intresset är gigantiskt märks på att media som amerikanska Rolling Stone och engelska The Guardian hade smygrecensioner ute redan veckan innan den officiella releasen.

Förutom den vanliga CD:n släpps i limiterad upplaga ett dubbelalbum som inkluderar Seaside Rock. Det nya albumet släpps även på vinyl.

I nästa vecka syns den i år tioårsfirande trion i SVT:s Popcirkus, man gästar också programmet Hype respektive TV4 Nyhetsmorgon 11/4. För en månad sedan gjorde gruppen tre svenska spelningar, under det övriga året räknar man bara med at hinna med en, i Hultsfred i juli. I Sverige representeras PBJ av V2, EMI Publishing och Blixten & co.
Lars Nylin

Artist: Peter Björn and John
Titel: Living Thing
Bolag: V2/Universal
Release: 25/3

Länk:
Peter Bjorn and Johns hemsida