27 februari 2009

4 snabba: Roger Holegård – The EP Book / Swedish Rock & Pop Pressings 1954-1969

Roger Holegård är just nu aktuell som redaktör för Premium Publishings uppgraderade andra upplaga av The EP Book / Swedish Rock & Pop Pressings 1954-1969. Boken listar samtliga svenska pop & rock-EP pressade i Sverige 1954-1969 och innehåller mer än 1500 EP-skivor – alla detaljerat beskrivna, värderade och återgivna i fyrfärgstryck.

The EP Book är verkligen ett imponerande verk – och en fantastisk coffee table-bok för nostalgiska musikälskare. Men finns det verkligen konsumentunderlag för ett så här omfattande "vinylprojekt" idag?
– Ja, tack vare internet så är intresset större i dag än för 16 år sedan när vi gav ut den första volymen. Tidsperioden det handlar om var en guldålder för oss som samlar, då alla länder gjorde sina egna omslag till singlar, EP och ibland till och med LP-skivor.
– Just EP-skivorna med sina laminerade fyrfärgsomslag var outstanding under denna period. Långt snyggare än singlarna! Boken innehåller plattor med ungdomsmusik där minst en av låtarna sjungs på engelska – popspråket – eller är instrumental.

Det måste ha krävts både massor av know how, resurser och tid för att genomföra det här projektet. Hur mycket handlar det om ett "labour of love"?
– Det mesta vi gör på Premium är just "labour of love" både från oss och alla andra sköna vinyl-freaks som mer än gärna hjälper till med sina kunskaper och lånar ut skivor för inscanning. Det spelar ingen roll hur stor samling du har. Det finns ändå ingen som har allt. Så vi är som alltid i stort behov av frivilliga eldsjälar.

Berätta om den där märkliga Elvis Presley-utgåvan som är bokens verkliga raritet!
– Enligt ett rykte som dök upp på redaktionen så skulle det finnas ett omslag av Elvis Presleys Jailhouse Rock EPA 4114 som var tillverkat i Sverige… En riktig sensation alltså, då ingen har känt till något liknande tidigare. Omslaget är tryckt hos Roos tryckerier, så långt allt väl. Det är dock inte ett riktigt, laminerat omslag, utan ser mer ut som en reklamgrej för premiären av filmen Jailhouse Rock i Sverige.
– Reklamflyern, var vikt så att det går att stoppa in en skiva i det och dessutom är den ihoptejpad i över och underkant för att skivan skulle kunna ligga kvar där. Även om det inte är ett traditionellt omslag så får det väl ändå betraktas som ett sådant om skivan delades ut vid premiären instoppad i ovanstående pappersfodral. Skivan är den vanliga tyska pressningen med silvertriangeln.

Hur många av bokens 1500 EP-titlar har du själv i din samling? Och vilken är den bästa EP:n som någonsin gjorts?
– Min egen blygsamma samling innehåller idag cirka 300 av plattorna i boken. Efter att den första volymen kom ut så sålde jag de EP-skivor jag då hade, vilket var betydligt fler. Men jag fick bra betalt och om jag ska vara ärlig så var jag dödstrött på EP-plattor när den första boken var klar. Det tog två år att plocka ihop infon den gången. Idag gick det på ett halvår. Tack alla som hjälpte till!
– Den bästa EP-skivan? Här pratar vi nostalgi! Jag är nog lite för ung då mitt riktiga musikintresse inte blommade ut förrän i mitten på 60-talet, då EP:n var på utdöende. Men den vackraste som jag minns att morsan hade hemma var Paul Ankas Diana. Jag brukar ibland undra om den är orsaken till att min favoritfärg är grön?
Claes Olson