20 februari 2009

Plácido Domingo blev den första mottagaren av the Birgit Nilsson Prize

Som MI tidigare rapporterat om har ett rekordstort musikpris instiftats i Birgit Nilssons namn. Prissumman ligger på en miljon dollar och redan innan hennes död hade Birgit Nilsson själv avgjort vem som skulle bli den första mottagaren av the Birgit Nilsson Prize. Ett beslut som varit hemligt fram till i dag, då det offentliggjordes att Plácido Domingo får priset.

Redan i början av 80-talet beslutade Birgit Nilsson sig för att skapa en stiftelse som skulle dela ut ett pris om en miljon dollar vart annat eller vart tredje år. Syftet med priset skulle vara att lyfta fram internationellt framstående prestationer inom opera och konsert.

I dag tillkännagav the Birgit Nilsson Foundation vem som är den första mottagaren av the Birgit Nilsson Prize och Birgitt Nilssons eget val var alltså operasångaren Plácido Domingo.

– Hon ville hedra en av de främsta operasångarna genom alla tider. Hans bidrag till operavärlden är oöverträffade, förklarar professor Rutbert Reisch, ordförande för the Birgit Nilsson Foundation.

– Med sitt val av den första pristagaren befäster hon även syftet att priset ska belöna fantastiska prestationer inom scenkonsten, fortsätter Rutbert Reisch.

Prisceremonin är inbokad sent under 2009 och kommer att hållas i Stockholm.
Håkan Durmér