18 februari 2009

Packet tillbaka med Heden i behåll

Per Persson är tillbaka. För många räcker detta för att skapa rejäl nyfikenhet. Den som är mindre beläst på Hälsingeorten Alftas godmodiga svar på Jerry Lee Lewis bör veta att Per Persson med sitt Perssons Pack i början av 1990-talet blev något av Sveriges The Pogues.

Med en mix av rock'n'roll, vemodig (svensk) folkmusik, och inte så lite tuffa-livet-romantik fick Packet ett följe som gjorde att man stundtals snuddade vid guldskivor. Låtar som 1000 dagar härifrån – med Jakob Hellman som duettpartner – hörs fortfarande regelbundet i P4.

Livemässigt har Packet egentligen aldrig slutat, även om det ibland har tagits rejäla pauser, men på skivfronten har det varit tyst sedan 1998 års Blod eller guld. Nu har detta avhjälpts med 35 färska minuter Packetpoem, som tar vid det där det trycktes på pausknappen för drygt 10 år sedan.

Per Persson är tillbaka. För många räcker detta för att skapa rejäl nyfikenhet. Den som är mindre beläst på Hälsingeorten Alftas godmodiga svar på Jerry Lee Lewis bör veta att Per Persson med sitt Perssons Pack i början av 1990-talet blev något av Sveriges The Pogues.

Med en mix av rock'n'roll, vemodig (svensk) folkmusik, och inte så lite tuffa-livet-romantik fick Packet ett följe som gjorde att man stundtals snuddade vid guldskivor. Låtar som 1000 dagar härifrån – med Jakob Hellman som duettpartner – hörs fortfarande regelbundet i P4.

Livemässigt har Packet egentligen aldrig slutat, även om det ibland har tagits rejäla pauser, men på skivfronten har det varit tyst sedan 1998 års Blod eller guld. Nu har detta avhjälpts med 35 färska minuter Packetpoem, som tar vid det där det trycktes på pausknappen för drygt 10 år sedan.

Perssons vapendragare Magnus Lind (dragspel) och Niklas Frisk (gitarr och även skivaktuell med A Camp) finns med även nu. Även trummisen Peppe Lindholm har varit med ett tag. Färskare i gänget är Josef Zackrisson (bas och producent) respektive Love Antell (gitarr, kör och även medlem i Florence Valentin).

Mest uppmärksammade låt hittills är en duett med Annika Norlin (Hello Saferide/Säkert) som redan i sin titel, Stenad i Stockholm, understryker att Packet aldrig är en renodlad landsortshistoria. Men här finns bland 35 minuter åtskilligt som hjälper till att åter nåla upp Perssons Pack på den svenska rockkartan.

Apropå kartor: Någon har skrivit att Persson borde få en staty vid E4. MI skulle nog förorda Riksväg 50. Den går såväl genom Perssons uppväxtort Alfta som att den snuddar vid den stadsdel i Bollnäs som åsyftas i titeln.
Lars Nylin

Artist: Perssons Pack
Titel: Öster om Heden
Bolag: Capitol/EMI
Release: 18/2

Länk:
Perssons Packs hemsida