17 februari 2009

Morrissey tillbaka igen

Beroende på vem man lyssnar på är Morriseys nya album Years Of Refusal hans bästa sedan Your Are The Quarry från 2004 eller Vauxhall And I från 1994. Att det rör sig om ett av Morrisseys i absolut bästa soloalbum sedan The Smiths upplösning för drygt tjugo år sedan råder det dock ingen tvekan om. Odiskutabelt är även det faktum att såväl låtmaterial som ett tungt gitarrbaserat sound direkt för tankarna till The Smiths skoningslöst hårdslående 80-talsproduktioner.

Den Greatest Hits-samling som för två år sedan avsåg att summera solokarriären blev intressant nog Morrisseys i särklass mest nerskrivna och ifrågasatta skiva hittills i karriären. Anledningen var huvudsakligen samlingens betoning på 2000-talet (från vilket elva av 15 spår hämtades) på bekostnad av klassiska låtar från de karriärsdefinierande soloplattorna från slutet av 80-talet och framför allt 90-talets första hälft.

Det nya albumet skulle med sitt snudd på "retromässiga" The Smiths-sound kunna riskera att få kritik av omvända skäl – men någon sådan kritik lär knappast bli aktuell. Inte heller finns det anledning att mer än i förbifarten kommentera det egentligen högst anmärkningsvärda faktum att två av låtarna – All You Need Is Me och That's How People Grow Up – även fanns med på nämnda Greatest Hits-samling och då släpptes som singlar. De som anser att samlingsplattan är något överflödig i skivsamlingen kan istället faktiskt bara glädjas sig åt att de båda pärlorna finns med även här.

Beroende på vem man lyssnar på är Morriseys nya album Years Of Refusal hans bästa sedan Your Are The Quarry från 2004 eller Vauxhall And I från 1994. Att det rör sig om ett av Morrisseys i absolut bästa soloalbum sedan The Smiths upplösning för drygt tjugo år sedan råder det dock ingen tvekan om. Odiskutabelt är även det faktum att såväl låtmaterial som ett tungt gitarrbaserat sound direkt för tankarna till The Smiths skoningslöst hårdslående 80-talsproduktioner.

Den Greatest Hits-samling som för två år sedan avsåg att summera solokarriären blev intressant nog Morrisseys i särklass mest nerskrivna och ifrågasatta skiva hittills i karriären. Anledningen var huvudsakligen samlingens betoning på 2000-talet (från vilket elva av 15 spår hämtades) på bekostnad av klassiska låtar från de karriärsdefinierande soloplattorna från slutet av 80-talet och framför allt 90-talets första hälft.

Det nya albumet skulle med sitt snudd på "retromässiga" The Smiths-sound kunna riskera att få kritik av omvända skäl – men någon sådan kritik lär knappast bli aktuell. Inte heller finns det anledning att mer än i förbifarten kommentera det egentligen högst anmärkningsvärda faktum att två av låtarna – All You Need Is Me och That's How People Grow Up – även fanns med på nämnda Greatest Hits-samling och då släpptes som singlar. De som anser att samlingsplattan är något överflödig i skivsamlingen kan istället faktiskt bara glädjas sig åt att de båda pärlorna finns med även här.

Den övertygelse och fullkomligt dräpande självsäkerhet med vilken Morrissey ger sig hän i de nya låtarna kommer förmodligen att älskas villkorslöst av alla gamla fans av såväl Morrisseys första band som hans tidigare höjdpunkter som soloartister. Och de fansen är som bekant väldigt många.

Låtarna är skrivna tillsammans med Alain Whyte (som skrivit tillsammans med Morrissey ända sedan albumet Your Arsenal 1992 och här är krediterad som kompositör till fem titlar) samt nuvarande gitarristerna Boz Boorer (fyra titlar) och Jesse Tobias (tre). Boorer och Tobias ligger bakom plattans tunga gitarrsound, som genomgående är mycket kraftfullt i sig och i den olyckliga kärlekslåten Black Cloud skruvas upp ytterligare i form av ett gästspel av Jeff Beck.

Energinivån är fantastisk. Det både hörs och känns verkligen att låtarna är fångade live i studion och inte uppbyggda som pusselbitar i Pro Tools. Det är snarare garagerock, i vissa låtar rent av punk. Fem titlar klockar in under tre minuter och tydligare än någonsin hörs det att Morrisseys musikaliska uppvaknande skedde i samband med en Sex Pistols-konsert på Lesser Free Trade Hall i Manchester 4 juni 1976.

Det nya albumet låg egentligen helt färdigt för utgivning redan i höstas, men i sista stund flyttades releasedatumet fram fem månader p.g.a. att distributionsfrågan i USA inte var löst.

Slutförandet av produktionen försvårades dessutom av producenten Jerry Finns tragiska bortgång i augusti förra året.

Med båda sina senaste två studioalbum You Are The Quarry (2004) och Ringleader Of The Tormentors (2006) har Morrissey lyckats inta den svenska försäljningslistans förstaplats. Blir det hattrick på torsdag?
Claes Olson

Artist: Morrissey
Titel: Years Of Refusal
Bolag: Polydor / Universal
Release: 16 februari

Länk:
www.true-to-you.net